Oglas
· · Komentari: 0

Koliko KALORIJA treba da unosimo DNEVNO da bismo smršali? Mnogi se vode pogrešnim metodama

Smanjenje broja kalorija koje jedete dnevno može da bude efikasan metod gubitka težine. Međutim, određivanje tačno koliko kalorija treba da jedete može da bude teško, jer zavisi od niza faktora, uključujući vaše godine, pol, visinu i nivo aktivnosti

1651048473_profimedia-0625571387.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Šta su kalorije? Jednostavno rečeno, kalorija je jedinica koja meri energiju. Kalorije se obično koriste za merenje energetskog sadržaja hrane i pića. Da biste izgubili težinu, treba da jedete manje kalorija nego što vaše telo sagoreva svaki dan. Nasuprot tome, da biste dobili na težini, potrebno je da konzumirate više kalorija nego što ih trošite.

Koliko kalorija u proseku treba da unosite?

Broj kalorija koje treba da jedete dnevno zavisi od brojnih faktora, uključujući vaše godine, pol, visinu, trenutnu težinu, nivo aktivnosti i metaboličko zdravlje... Kada pokušavate da smršate, važno je da stvorite kalorijski deficit unoseći manje kalorija nego što što to inače, piše Healthline.

Pročitajte još: Da li bi trebalo da preskačemo večeru da bismo smršali?

Ipak, važno je da osiggurate da jedete dovoljno kalorija da biste svom telu obezbedili hranljive materije koje su mu potrebne, i ako pokušavate da smršate. Najvažniji deo svakog plana mršavljenja je održivost. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju mala smanjenja kalorija kako biste imali održiv gubitak težine. Mnoge dijete preporučuju ograničavanje unosa kalorija na oko 1.000–1.200 kalorija dnevno, što nije dovoljno za većinu zdravih odraslih osoba. Previše drastično smanjenje unosa kalorija ne samo da može da uzrokuje ozbiljne neželjene efekate već i povećava rizik od nedostataka u ishrani.

Potrebe za kalorijama za žene mogu da zavise od njihove starosti, visine i nivoa aktivnosti. Većini žena između 19 i 30 godina potrebno je 2.000 do 2.400 kalorija dnevno da bi održale svoju težinu. Žene između 31 i 59 godina imaju nešto manje energetske potrebe, pa bi u proseku trebalo da da unose 1.800–2.200 kalorija dnevno da bi održale telesnu težinu. Ženama starijim od 60 godina generalno je potrebno manje kalorija i obično treba da unesu oko 1.600–2.000 kalorija dnevno da bi održale svoju težinu.

Pročitajte još: MED DIJETA: Smršajte DVA kilograma za TRI dana pomoću jedne od najomiljenijih namirnica

Kao što je slučaj sa ženama, potrebe za kalorijama za muškarce mogu da variraju na osnovu nekoliko faktora. Najnovije smernice procenjuju da muškarci između 19-30 godina treba da unose 2.400-3.000 kalorija dnevno da bi održali svoju težinu. Potrebe za energijom se smanjuju kako starite. Pa bi muškarcima između 31. i 59. godine potrebno je oko 2.200–3.000 kalorija dnevno da bi održali svoju težinu, dok muškarcima starijim od 60 godina generalno je potrebno 2.000–2.600 kalorija, piše Healthline.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas