Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико КАЛОРИЈА треба да уносимо ДНЕВНО да бисмо смршали? Многи се воде погрешним методама

Смањење броја калорија које једете дневно може да буде ефикасан метод губитка тежине. Међутим, одређивање тачно колико калорија треба да једете може да буде тешко, јер зависи од низа фактора, укључујуц́и ваше године, пол, висину и ниво активности

1651048473_profimedia-0625571387.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Шта су калорије? Једноставно речено, калорија је јединица која мери енергију. Калорије се обично користе за мерење енергетског садржаја хране и пиц́а. Да бисте изгубили тежину, треба да једете мање калорија него што ваше тело сагорева сваки дан. Насупрот томе, да бисте добили на тежини, потребно је да конзумирате више калорија него што их трошите.

Колико калорија у просеку треба да уносите?

Број калорија које треба да једете дневно зависи од бројних фактора, укључујуц́и ваше године, пол, висину, тренутну тежину, ниво активности и метаболичко здравље... Када покушавате да смршате, важно је да створите калоријски дефицит уносец́и мање калорија него што што то иначе, пише Хеалтхлине.

Прочитајте још: Да ли би требало да прескачемо вечеру да бисмо смршали?

Ипак, важно је да осиггурате да једете довољно калорија да бисте свом телу обезбедили хранљиве материје које су му потребне, и ако покушавате да смршате. Најважнији део сваког плана мршављења је одрживост. Због тога многи стручњаци препоручују мала смањења калорија како бисте имали одржив губитак тежине. Многе дијете препоручују ограничавање уноса калорија на око 1.000–1.200 калорија дневно, што није довољно за вец́ину здравих одраслих особа. Превише драстично смањење уноса калорија не само да може да узрокује озбиљне нежељене ефекате вец́ и повец́ава ризик од недостатака у исхрани.

Потребе за калоријама за жене могу да зависе од њихове старости, висине и нивоа активности. Вец́ини жена између 19 и 30 година потребно је 2.000 до 2.400 калорија дневно да би одржале своју тежину. Жене између 31 и 59 година имају нешто мање енергетске потребе, па би у просеку требало да да уносе 1.800–2.200 калорија дневно да би одржале телесну тежину. Женама старијим од 60 година генерално је потребно мање калорија и обично треба да унесу око 1.600–2.000 калорија дневно да би одржале своју тежину.

Прочитајте још: МЕД ДИЈЕТА: Смршајте ДВА килограма за ТРИ дана помоћу једне од најомиљенијих намирница

Као што је случај са женама, потребе за калоријама за мушкарце могу да варирају на основу неколико фактора. Најновије смернице процењују да мушкарци између 19-30 година треба да уносе 2.400-3.000 калорија дневно да би одржали своју тежину. Потребе за енергијом се смањују како старите. Па би мушкарцима између 31. и 59. године потребно је око 2.200–3.000 калорија дневно да би одржали своју тежину, док мушкарцима старијим од 60 година генерално је потребно 2.000–2.600 калорија, пише Хеалтхлине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas