· · Komentari: 0
pažnja

Konzumiranje ovih NAMIRNICA u jednom obroku se ne preporučuje!

Ove namirnice ne idu zajedno.

1608541523_Depositphotos_85684752_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Neke se zajedno pretvore u pravi par moći i međusobno poboljšavaju korisna svojstva, a neke, naprotiv, ometaju apsorpciju hranljivih sastojaka, mogu izazvati nelagodnost u crevima i izazvati višak kilograma.

Koje kombinacije proizvoda treba izbegavati?

Hleb i džem

Hrskavi tost sa mirisnim džemom zvuči kao savršen doručak, ali nutricionisti se ne slažu. Dvostruka porcija ugljenih hidrata, uz gotovo potpuno odsustvo proteina i masti, izazvaće skok šećera u krvi, što će dodatno povećati apetit i značajno povećati rizik od prejedanja. Pored toga, ova kombinacija hrane je teško svarljiva i može prouzrokovati nadimanje i težinu u stomaku.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Ima 53 godine, mladolik izgled i zdravu liniju: Za savršen izgled Džulije Roberts zaslužna je "GI" DIJETA

Salata sa niskim sadržajem masti

Najočekivanija stavka na ovoj listi, ali nutricionisti se slažu da povrće treba jesti sa mastima (zdravim, naravno). Činjenica je da su vitamini A, E i K, kojima povrće obiluje, rastvorljivi u mastima, odnosno bez masti ih telo uopšte ne apsorbuje, pa samim tim nemaju nikakve koristi. Salatu treba začiniti ekstradevičanskim maslinovim uljem ili drugim zdravim prelivima za salate.

Kafa i hrana bogata gvožđem

Loše vesti za ljubitelje doručka sa kajganom i šoljom kafe su da se ne preporučuje konzumiranje ovih proizvoda u jednom obroku. Polifenoli i tanini koji se nalaze u kafi sprečavaju da telo apsorbuje gvožđe. Nedostatak ovog elementa izaziva hronični umor, pa čak i srčane probleme. Kafa je istovremeno bogata mnogim korisnim kiselinama i antioksidantima, pa je ne bi trebalo potpuno napustiti - samo je pijte odvojeno od hrane.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Namirnice koje možete da jedete bez straha od gojenja!

Vino i desert

Uprkos činjenici da mnogi restorani imaju vina koja se u osnovi poslužuju uz deserte, ova kombinacija je veoma štetna za varenje. Pored toga, kombinacija alkohola i šećera izaziva nagli porast nivoa glukoze u krvi, povećava stres i dovodi do viška kilograma.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.