· · Komentari: 0

MITOVI o mršavljenju: Evo u šta ne treba da verujemo ako želimo da smršamo

Ovi mitovi mršavljenje čine težim

1649166438_profimedia-0175392148.jpg
Foto: Profimedia

Tema „mršavljenja“ je jedna od onih o kojoj su napisani i izgovoreni milioni reči, što je rezultiralo mnogim teorijama, „tajnama“ i „nepogrešivim“ receptima koje svi manje-više znamo. Ali mnogi od njih su daleko od istine:

Mitovi o mršavljenju

MIT: Ako želite da smršate, morate biti gladni

Istina: Ako gladujete, jedino što ćete sigurno uraditi je da ćete se u jednom trenutku toliko iscrpiti da nećete moći da odolite najmasnijem obroku, pa ćete na kraju dobiti (i više ) umesto da izgubite kilograme. Ali čak i ako ste potpuno uzdržani, drastično smanjenje kalorija koje unosite učiniće da vaš metabolizam radi usporeno, tako da i dalje nećete izgubiti kilograme – barem ne onoliko koliko biste mogli.

Umesto da ograničavate svoju ishranu, pokušajte da je promenite. Ukratko, jedite više voća, povrća i druge hrane bogate vlaknima.

Pročitajte još: Šta je JOGURT DIJETA? Spremite se za leto i poboljšajte zdravlje

MIT: Ako vežbate, ne morate da pazite šta jedete

Istina: Teoretski, mogli biste da uradite toliko vežbi da biste „sagoreli“ kalorije koje nudi obrok sa visokim sadržajem masti i kalorija, ali u praksi dan nema toliko sati koliko biste morali da trčite da biste to postigli. Naravno, to ne negira značaj vežbanja, koje ima neverovatne koristi za telo – ali i za vašu figuru, jer veća mišićna masa znači i brži metabolizam. Ali kada je u pitanju gubitak težine, smanjenje kalorija koje unosite je jedini siguran način da smršate.

MIT: Ako počnete da pijete puno vode, izgubićete težinu

Istina: voda nema "magična" svojstva koja pomažu u gubitku težine. Naravno, voda nema kalorija, pa ako je konzumirate umesto sokova ili kafe koju popijete sa tri kašike šećera, sigurno je da ćete rezultate videti i na vagi. Na kraju krajeva, voda je neophodna u ishrani i to iz mnogo razloga. Ako popijete čašu vode pre obroka, smanjićete osećaj gladi i možda ćete moći da jedete manje.

Pročitajte još: Da li ste probali DIJETU SA JABUKOM? Mršavite zdravo i bez gladovanja

MIT: Ako jedete između obroka, sabotiraćete napor da smršate

Istina: Međuužine ne samo da su dozvoljene, već su neophodne, sve dok ih pravilno odaberete. Dakle, u zavisnosti od vašeg izbora, užina može biti korisna ili destruktivna. Ključno je da isplanirate svoje užine, kao i glavne obroke. Uvek vodite računa da sa sobom imate zdravu užinu, poput voća, orašastih plodova ili žitarica, kako biste izbegli iskušenje kada ste gladni.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.