· · Komentari: 0
VITKE

Nema gladovanja: Proverena DIJETA za menopauzu i bolnu menstruaciju (JELOVNIK)

Stručnjaci za ishranu ženama u menopauzi, preporučuju poseban način ishrane.

1629203870_losos-depo.png
Foto: Depozitfoto

Menopauza znači prestanak funkcije jajnika, što dovodi do smanjenja nivoa estrogena i progesterona u telu žene. Ovaj prirodni gubitak hormona za pojedine žene može da bude dramatičan, jer uzrokuje brojne psihofizičke promene.

Pročitajte još: Dijeta PUN TANJIR: 10 namirnica koje možete jesti neograničeno! (MENI)

Savet koji je ključan je da se u jelovniku nađe što veći broj namirnica koje obiluju fitoestrogenima. Reč je o supstancama biljnog porekla koje svojom strukturom pokazuju sličnosti sa hormonima estrogenom i progesteronom.

Losos, skuša, haringa, sardele, inćuni...
Soja i biljno ulje
Pored soje i proizvoda od soje, namirnice koje sadrže fitoestrogene su seme lana, crvena detelina, šargarepa, krompir, trešnje, biljna ulja.

Namirnice koje su saveznici ženama u menopoauzi su i losos, skuša, haringa, sardele, inćuni, jer su odličan izvor omega 3 masnih kiselina i vitamina D i doprinose očuvanju zdravlja kostiju, srca i krvnih sudova.

Bademi, seme suncokreta, pšenične klice, lisnato zeleno povrće, maslinovo ulje su odličan izvor vitamina E, ključnog za elastičnost kože.

Pročitajte još: Letnja vegetarijanska DIJETA: Ukusna i efikasna! (JELOVNIK)

Osim promena u ishrani i druge promene životnih navika mogu da ublaže simptome menopauze. To su izbegavanje začinjene hrane, kofeina i alkohola, pojačana fizička aktivnost i meditacija.
Ovo je primer jelovnika na osnovu kojega možete da napravite i svoje kombinace za obroke.

Primer jelovnika

Doručak

Obrok koji ne bi trebalo da preskačete, kako se kasnije ne bi prejedali i uneli više kalorija nego što treba. Za doručak iskombinujte žitarice sa nekim mlečnim proizvodom, kuvano jaje, nemasan sir, sveže ceđeni voćni sok... Na taj način unesite dosta proteina i kalcijuma.

Pročitajte još: Najpopularnija DIJETA pred odlazak na odmor: Lubenica jelovnik

Užina

Napravite neku voćnu salatu ili pojedite neko voće, jer tako unesite vlakna.

Sardine i sardele Foto: Piksabej

Ručak

Ručak može da uključuje meso i povrće, mahunarke, soju, leblebije svežu salatu i kašiku nerafinisanog ulja. Važno je da ovim obrokom unesete dosta fitoestrogena.

Pročitajte još: Rotaciona DIJETA za avgust: Bez gladovanja gubi se 10 Kilograma! (SATNICA)

Večera

Večera se može sastojati od povrća i ribe, jedne grupe mlečnih proizvoda. Ovo je vreme za omega 3 masne kiseline, pa se potrudite da obroci u ovom delu dana budu bogati njima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.