Oglas
· · Komentari: 0
DIJETA

Rotaciona dijeta je glavni HIT OVOG PROLEĆA: Traje 3 nedelje i ne zahteva izbacivanje namirnica

Iako rotaciona dijeta nije najnovija, ovog proleća je ponovo postala popularna zahvaljujućim brzim rezultatima.

1649664541_snack-5002686_1280.jpg
Photo:Pixabay
Oglas

Kada je u pitanju gubitak težine, nažalost, ne postoji magično rešenje. Redukovana ishrana i fizička aktivnost jedini su pravi načini da dovedete telo u red, a u mnoštvu dijeta ovog proleća se posebno izdvojila takozvana rotirajuća dijeta koja obećava odlične rezultate za kratko vreme.

Osmislio ga je dr Martijn Katan daleke 1963. godine, kada je zahvaljujući sopstvenoj ishrani za manje od godinu dana izgubio čak 34 kilograma, što mu se kasnije nije vratilo.
Zatim je napisao knjigu koja je postala bestseler u mnogim zemljama širom sveta, uprkos činjenici da nutricionisti oštro osuđuju takve restriktivne dijete.

Istini za volju, pre nego što se upusti u ovako nešto, važno je znati da je reč o veoma strogom režimu, a Katan tvrdi da u prvoj nedelji možete očekivati gubitak do 2,5 kilograma, u drugoj oko 1,1 kilogram i opet do 2,3 kilograma u trećem. U najboljem slučaju gubite oko pola kilograma dnevno, ali samo uz striktno poštovanje pravila.Photo:Pixabay

Akcenat je na nekoliko sati posta svakog dana kada je dozvoljeno da pijete samo vodu, običnu ili blago mineralnu. Takođe, u delu dana kada se ne uzima hrana, ne preporučuje se konzumacija cigareta, u slučaju da ste pušač, jer i one svojim specifičnim hemijskim sastavom utiču na metabolizam. Cilj je da se u tom periodu osposobe funkcije tela kako bi se nagomilane masti iskoristile kao gorivo za obavljanje neophodnih funkcija.

Unos 600 kalorija

Tokom prva tri dana rotirajuće dijete, vaš dnevni unos ne bi trebalo da prelazi 600 kalorija.

Doručak: pola grejpfruta sa parčetom hleba od celog zrna i malo sira; ili pola banane i šolja žitarica sa obranim mlekom; ili parče hleba od celog zrna sa puterom od kikirikija i jabukom.

Ručak: oko 100 g nemasnog sira, 50 g tunjevine ili lososa, pet krekera ili kriška integralnog hleba i šolja povrća.

Večera: 85 g mesa po izboru, šolja povrća, parče sira, salata, voće.

Unos 900 kalorija

PROČITAJTE JOŠ:  Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji

U naredna četiri dana rotirajuće dijete, možete jesti 900 kalorija dnevno.

Doručak: pola banane, žitarice i obrano mleko; ili šolju bobičastog voća, pet integralnih krekera i 100 g nemasnog sira.

Ručak: 50 g tunjevine sa kašičicom majoneza, dve kriške integralnog hleba i pola grejpfruta.

Večera: šolja špargle ili boranije, 85 g mesa po izboru i jedna jabuka.

Unos 1.200 kalorija

U drugoj nedelji rotacione dijete, pored unosa od 1.200 kalorija, dozvoljeno je da jedete voće do tri puta dnevno, a obroke možete „pojačati“ kašičicom putera, margarina, majoneza ili salate. Porcije mesa se povećavaju na 150-170 g. Kada prođe ovih sedam dana, rotacija će početi ponovo, ali sa pauzom od jednog do dva dana.

PROČITAJTE JOŠ: Da li ste čuli za TUNEL LJUBAVI? Ovo magično mesto parovi obožavaju, a nalazi se BLIZU NAŠE ZEMLJE! (FOTO/VIDEO)

Naravno, pre nego što se odlučite ne samo za rotacionu, već i za bilo koju drugu dijetu, najbitnije je da se konsultujete sa lekarom i odradite sva potrebna ispitivanja kako biste bili sigurni da ste zdravi, te da eventualni višak kilogram nije posledica nekog drugo stanja koje zahteva medicinsku negu.

BONUS VIDEO:

 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas