Oglas
· · Komentari: 0

Kako odabrati dobro meso: Piletina ne sme da je TAMNA oko kostiju, CRVENA boja prasetine znači da je meso STARO

Prvomajski uranak se bliži, dan kada se porodice okupljaju i uživaju u pikniku na otvorenom.

1619764916_26fb3fe245111b45e8c9ebdcbdf7f740802af145.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Žene unapred peku gibanicu, pite, hlebove i seckaju salate, dok su muškarci najčešće zaduženi za roštilj koji se peče na otvorenom.

U bogatoj ponudi mesa, neizostavani su ćevapi, pljeskavice, ražnjići, kobasice - uz obavezan luk, a za one koji preferiraju "zdraviju" ishranu  - pileće i ćureće belo meso...

U neka davnija vremena meso za roštilj se pripremalo dan ranije, stavljalo u marinadu, a danas se najčešće kupuje u supermarketima i mesarama, već pripremljeno.

Kako odabrati najbolji komad

Iskusni mesari kažu da se sveže meso kupuje nosom i okom. Prilikom kupovine obratite pažnju na boju, miris i teksturu mesa, a u kratkom pregledu u nastavku Aleksandar Ivanović, mesar, otkriva na šta posebno treba da obratite pažnju kad kupujete određene vrste mesa.

Pileće meso

Sveža piletina treba da bude normalnog mirisa, svetle boje i ne sme da bude tamna oko kostiju jer je to znak da je stara. Ako je prsna kost mekana i savitljiva, onda je reč o mladoj živini.

Masnoća u odabranom komadu mesa mora da bude gusta i bledo bela. 

Svinjsko meso

Kad kupujete svinjsko meso vodite računa da bude svetloružičaste boje jer je to znak da je sveže. Crvena boja mesa ukazuje na to da je meso staro. Takođe, sveža svinjetina je čvrste, fino protkane strukture i ne sme da bude lepljiva ili sivkasta.

Jednostavan TEST
Da je reč o kvalitetnom komadu, proverite uz pomoć jednostavnog testa - stavite prst na meso.Ako udubljenje brzo iščezne, odnosno izravna se, znaćete da je meso sveže.Obratite pažnju i na miris. On treba da bude prijatan.I još nešto - masnoća u odabranom komadu mesa mora da bude gusta i bledo bela. Ukoliko je žućkasta, to je pouzdan znak da je meso staro.

Najviše podvala u mlevenom mesu

Najviše nedoumica imamo prilikom kupovine mlevenog mesa jer ne znamo šta nam sve mesari u njega podvaljuju. Međutim, i to može lako da se reši ako se pridržavate jednog pravila.

- Nikad ne kupujte izloženo i gotovo samleveno meso jer je pitanje koliko tu zapravo uopšte ima čistog mesa. Uvek tražite od mesara da vam ga samelje pred vašim očima i tako ćete znati šta kupujete. Ovo možda jeste malo skuplja varijanta, ali je bezbednija – savetuje za Blic ženu, Aleksandar Ivanović, mesar.

Juneće meso

Ako je junetina „friška“ odmah će vam u oči upasti njena lepa crvena boja i čvrsta tekstura. Treba da bude prošarana sitnim, a ne debelim žilicama. Grube i žute masne žile upućuju na to da je meso verovatno od starijeg grla. Ako na komadu junetine primetite primese sive ili crne, ne kupujte je jer je sumnjivog kvaliteta.

Jagnjeće meso

Sveža i kvalitetna jagnjetina je ružičaste boje, a meso je čvrsto i elastično. Kad ga pritisnete prstom, odmah će se vratiti u početni položaj. Ova vrsta mesa ima specifičan miris, a da li je prethodno bila zamrznuta prepoznaćete baš po tome što miriše manje od sveže ili uopšte nema nikakav miris.


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas