· · Number of comments: 0

Škotske PALAČINKE po receptu KRALJICE Elizabete: Ovu poslasticu je obožavala, a često ju je i sama pravila

Recept za preukusnu poslasticu koju je spremala kraljica lično

1663503001_Foto-Profimedia-Pexels.jpg
Foto: Profimedia, Pexels

Kraljica je imala određena pravila u ishrani kojih se držala, kao i rituali koji bez kojih nije mogla da zamisli dan. Ono što je malo ko znao je da je kraljica obožavala škotske palačinke. Često ih je i sama spremala, a prilikom posete američkog predsednika Ajzenhauera 1959. godine, one su bile servirane kao dezert.

Ajzenhauer se toliko oduševio njihovim ukusom, da je kraljicu pitao za recept. Ona mu je pisanim putem isti  poslala, a pored potrebnih sastojaka i načina pripreme, na receptu je pisala mala napomena.

"Kada pravim manje palačinki, smanjim količinu brašna i mleka, ali količinu ostalih sastojaka ne menjam. Takođe, ponekad sam ih pripremala tako što sam umesto šećera koristila melasu ili zlatni sirup i to može da bude veoma ukusno", poručila je Elizabeta.

Isprobajte recepturu kraljice Elizabete koja je oduševila najveće moćnike.

Potrebni sastojci:

4 šoljice brašna (oko 400 grama)
4 kašike šećera u prahu
2 šoljice mleka
2 jaja
2 kašičice sode bikarbone
3 kašičice vinskog praška za pecivo (dostupan u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave i organske hrane)
2 kašike istopljenog putera

Pročitajte još: KRMENADLE A LA RADOŠ: Sprema ih na poseban način (RECEPT)

Način pripreme:

Umutite zajedno jaja, šećer i polovinu potrebne količine mleka. Dodajte brašno u umućenu smesu, pa ponovo mešajte, dodajući i preostalo mleko, sodu, prašak za pecivo i maslac. Testo treba da bude gušće od smese za obične palačinke, odnosno nikako ne bi trebalo da se razliva.

Palačinke bi oblikom trebalo da podsećaju na američke, dakle pravite manje krugove na tiganju. Tiganj premažite ga sa malo ulja kako se testo ne bi lepilo.

Palačinke pržite na dobro zagrejanom tiganju, a kada se na površini palačinke pojavite meurići okrenite je i pecite na drugoj strani još oko 30 do 60 sekundi, odnosno dok ne porumene. Prijatno, uživajte!

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.