Oglas
· · Komentari: 0

Stari recept za MANASTIRSKI PREBRANAC: Sprema se na vodi, a TAJNA je u jednom sastojku

Isprobajte recept za manastirski prebranac na vodi

1703420754_shutterstock_629461178.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Početkom XVIII veka jedan monah je zapisao recept za jelo u kojem stoji da je dovoljno 50 zrna pasulja da se pregura dan u polju. Kasnije se iz tog zapisa, uz malu promenu, pojavio i recept za prebranac koji se prvo jeo samo u manastirima. U Srbiju je stigao početkom XIX veka i za kratko vreme je postao baš popularan. Manastirski prebranac je idealan za post na vodi, a iako u njega ne ide puno sastojaka, ukus je odličan. Ono što ga izdvaja je pikantnost koja se dobija zahvaljujući ljutoj paprici, a poseban šmek daje nana.

Sastojci:

600 g pasulja
4 kašičice soli
2 kašike crvene mlevene paprike
2 crna luka
4 čena belog luka
nana
2 ljute paprike

Priprema:

Pasulj sipajte u šerpu, prelijte vodom i ostavite preko noći da odstoji. Nakon toga procedite, pa sipajte novu vodu, dodajte crni luk isečen na rebarca, pa posolite i pobiberite. Kad proključa dodajte sveže listove nane, a onda kuvajte još 10 minuta. Povremeno promešajte. Pasulj sa sve vodom, lukom i začinima sipajte u zemljanu posudu ili vatrostalnu tepsiju. Pospite mlevenom crvenom paprikom i promešajte. Ubacite i cele čenove belog luka, pa promešajte i sipajte još vode. Preko stavite cele paprike, a ako ne volite ljute, možete da koristite i obične. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, a onda ako je potrebno sipajte još vode i pojačajte temepraturu na 200°C. Pecite još 20-25 minuta. Povremeno pogledajte da li treba da dospete još vode.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas