· · Komentari: 0

Da li i vi držite krompir u vodi pre kuvanja i pečenja? Stručnjaci objašnjavaju da li je to dobro

Skoro svi stavljamo oljušten krompir u vodu pre pripreme, ali da li je ovo dobra stvar?

1655120370_peter-schad-eLSmoVXKdF8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Pržen, pečen ili kuvan, krompir je mnogima omiljeno povrće. Neizostavan je dodatak i sastojak mnogih jela jer njegovom neodoljivom ukusu retko ko može da odoli.

U većini recepata koje možemo naći, preporučuje se da oljuštimo i isečemo krompir, a potom potopimo u hladnu vodu. Većina ostavi da tako krompir odstoji najmanje pet minuta.

Šta stručnjaci kažu - da li je ova navika dobra?

Sam postupak, mnogi stručnjaci smatraju dobrom idejom, ali postoje određene stvari koje biste morali da znate. Krompir koji je isečen na sitnije komade, u vodi ne treba držati duže od sat vremena, čak ni ako ga odložite u frižider.

Ukoliko praktikujete da krompir sečete na veće komade ili ne sečete uopšte, onda može stajati u vodi i do 8-12 sati.

Pročitajte još: Ovo smo celog života pogrešno radili: Evo kako se pravilno seče torta (VIDEO)

Rendani krompir ne treba potapati u vodu uopšte.

Zašto potapamo krompir u hladnu vodu?

Kada potopimo oljušteni i isečeni krompir u hladnu vodu, on otpušta skrob koji, ukoliko ga je previše, može da spreči da se ovo povrće ravnomerno termički obradi. Osim toga, višak skroba može da učini da tekstura krompira postane lepljiva ili gumenasta spolja.

Da li bi trebalo krompir potapati u toplu ili hladnu vodu?

Gotovo svi automatski ubacuju oljušten krompir u hladnu ili vodu na sobnoj temperaturi i to nije nimalo slučajno. Toplu vodu treba izbegavati jer ona otežava odvajanje viška skroba.

Bonus video:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.