Oglas
· · Komentari: 0

Gde grešimo kada pripremamo TESTENINU? Jednostavan način da procenite da je gotova, a u ovom momentu je promešajte

Testenina je namirnica koje se priprema brzo, a zbog mnogobrojnih načina spremanja mnogima je omiljeno jelo

1667304320_noodle-g30aea2671_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Prirepma na prvi pogled deluje jednostavno, ali brojni mali trikovi mogu da je učine još ukusnijom. 

Trikovi za spremanje testenine 

Voda

Testenina oslobađa mnogo skroba prilikom kuvanja, tako da je važno da koristite veliki lonac vode. Ako biste kuvali testeninu u malom loncu, skrob bi učinio vodu gustom, a testeninu lepljivom. Da biste to sprečili, koristite četiri litre vode. 

Izaberite pravi oblik testenine za sos koji koristite

Važno je da izaberete pravi oblik testenine u odnosu na sos koji pripremate. Nisu svi oblici testenina isti, neki su pogodniji za guste soseve, dok su neki savršeni za soseve na bazi ulja. Za delikatne sosove (soseve napravljene prvenstveno od maslinovog ulja ili paradajza) špagete ili druge dugačke testenine su najbolji izbor jer tanki sos ravnomerno oblaže testeninu. Za teže soseve (napravljene od mesa ili velikih komada povrća) testenine kao što su penne ili drugi veliki oblici su idealni. Pukotine u testenini zadržavaju bogat sos i omogućavaju vam da dobijete savršen odnos sosa i testenine u svakom zalogaju. 

Pročitajte još:  Nije samo šerpa vode, povrće i meso: Ovo su GREŠKE koje pravimo prilikom kuvanja supe

Vreme kuvanja 

Ne pratite vreme kuvanja na pakovanju, već proverite testeninu dok je kuvate. Najbolji način da se utvrdi da li je testenina gotova je da je jednostavno probate.  Da biste bili sigurni, jednostavno uklonite rezance iz vode i probajte. 

Mešanje 

Čim dodate testeninu u vodu za kuvanje, obavezno je promešajte. Većina skroba iz testenine se oslobađa u prvih nekoliko minuta kuvanja, što znači da će se testenina najverovatnije zalepiti i tokom prvih nekoliko minuta kuvanja. Da biste to sprečili, mešajte testeninu na početku kvuanja. 

Ulje 

Postoji nepisano pravilo da treba da dodamo ulje, ipak kuvari imaju drugačije mišljenje.  Ulje će zapravo premazati testeninu i sprečiti sos da se pravilo "zalepi". Tako da bi dodavanje ulja moglo da donese više štete nego koristi. 

Pročitajte još: Mali trikovi za ukusne i vazdušaste palačinke: Uvedite tri stvari u rutinu spremanja

Ispiranje testenine 

Nemojte ispirati testeninu osim ako ne planirate da napravite brzu salatu od testenine. Ispiranje testenine čini dve stvari: brzo je hladi i ispire sav skrob. Za većinu recepata za testeninu ipak želimo malo skroba na testenini, pomaže da se sos bolje pričvrsti za testeninu. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas