· · Komentari: 0

Gde treba držati različite namirnice u frižideru kako se ne bi brzo kvarile? U vratima nikako ne treba čuvati jaja i mleko

Da bi vam namirnice trajale duže, ispoštujte sledeća pravila

1679233270_shutterstock_204615085.jpg
Foto: Shutterstock

Iako je uobičajena praksa da su u vratima posude za jaja, to ipak nije najbolje mesto. Čuvajte ih u zadnjem delu frižidera...

Gde vam u frižideru stoje jaja i mlečni proizvodi? Kako čuvate povrće i voće? Postoje pravila kako ispravno i delotvorno skladištiti namirnice, ali i korisni saveti za čist i uredan frižider. Ovo su neki od njih.

Prvo pravilo je da frižider nikada ne bi trebalo napuniti više od 75 odsto kapaciteta kako bi se omogućilo strujanje hladnog vazduha.

Prethodno kuvano meso, delikatesni proizvodi i ostaci ručka stoje na toplijoj, gornjoj polici hladnjaka.

Otvoreno mleko izbegavajte da držite u vratima jer ga tako izlažete toplom vazduhu prilikom otvaranja i zatvaranja vrata, što pogoduje bržem kvarenju. Mlečni proizvodi idu u sredinu, uključujući mleko. Isto važi i za jaja.

Iako je uobičajena praksa da su u vratima posude za jaja, to ipak nije najbolje mesto. Čuvajte ih u zadnjem delu frižidera.

U vratima je najbolje čuvati džemove i sokove. Setite se da na načete tegle nalepite nalepnice sa datumom otvaranja.

Sveže meso na dno frižidera

Sveže meso stavite na dno frižidera. Šta god radili, ne stavljajte sirovo meso na istu policu s drugim grupama namirnica poput umaka i maslaca. Rizik od unakrsne kontaminacije je veliki.

Voće i povrće stavljajte u donje fioke. Podelite namirnice u zavisnosti od nivoa vlage koja im je potrebna. Lisnatom povrću i začinskom bilju treba više vlage kako bi ostali sveži i hrskavi, dok je jabukama i avokadu, na primer, potrebna niska vlažnost vazduha da bi duže trajali. Važno je i da koristite kesice za čuvanje hrane kako biste odvojili namirnice i tako im produžili vek trajanja.

U frižideru bi, kažu nutricionisti, trebalo čuvati i orašaste plodove. Zbog velike količine nezasićenih masnih kiselina orašasti plodovi su skloni kvarenju, te ako imate veće količine oraha ili lešnika, čuvajte ih u frižideru ili zamrzivaču.

Štedite prostor na policama uklanjanjem sigurnosnog pakovanja (karton, plastika) sa namirnica.

Koristite staklene posude s poklopcem za namirnice koje imaju neprijatan miris (luk, riba).

Nikada ne stavljajte vruću hranu 

Na donju policu stavite otvorenu posudicu punu sode bikarbone jer će apsorbovati mirise, pa će frižider mirisati svežije. U tu svrhu može da posluži i limun - oceđene polovine ne bacajte, već ih ostavite u frižideru nekoliko dana.

Ne zaboravite da svakog dana obrišete ručku i okvir vrata, a vrata operite jednom nedeljno. Ceo frižider bi trebalo dobro oprati vrućom vodom i tečnošću za pranje sudova jednom u tri meseca.

Nikada ne stavljajte vruću hranu u frižider.

Bonus video:

 

.Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.