· · Komentari: 0

Namirnice koje lako možete da uklopite uz svaki obrok, a minimalno utiču na skok šećera

Ukoliko vam uvek nedostaje ta jedna namirnica uz obrok možete da odaberete neku od ovih

1661848318_eggs-geee5cf9f4_1280.jpg
Foto: Pixabay

Nema namirnice koja može da obori šećer, to je uloga insulina. Kada se u telu nađe šećer u krvi, ono otpušta insulin da bi stigao do ćelija i obezbedio energiju. Ipak, neke namirnice imaju minimalan uticaj na skok šećera pa se preporučuju svima koji imaju problem sa tim.

Jaja

Jaje je odlična namirnica, naročito za doručak, ali možete ih pripremiti za bilo koji obrok. Dobijate protein skoro bez ikakvih ugljenih hidrata. Neka istraživanja su čak pokazala da je kod osoba koje jedu jedno jaje dnevno bio smanjen rizik od dijabetesa.

Pročitajte još: Ovo su najčešće greške: Tri razloga zbog kojih vam se ZIMNICA KVARI

Brokoli

Ovo ukusno povrće je puno vitamina, minerala i fitohemijskih elemenata koje pomažu organizmu da se izbori protiv bolesti. Ima dosta vlakana, a vrlo malo ugljenih hidrata, tako da ne može izazvati skok šećera u krvi. Čak će vlakna će pomoći da se i ugljeni hidrati iz drugih namirnica sporije apsorbuju.

Smeđi pirinač

Žitarice sadrže ugljene hidrate i kad su u integralnom obliku, ali tad barem sadrže i vlakna koja pozitivno deluju na brzinu apsorpcije hidrata. Smeđi pirinač sadrži i mangan koji pomaže u mnogim fiziološkim procesima, uključujući i regulaciju šećera u krvi.

Soja

Ona je među mahunarkama koje imaju najniži glikemijski indeks, a tome doprinosi sadržaj proteina i masnoća. U nekim studijama se čak pokazala veza između opadanja šećera u krvi i češće konzumacije soje.

Pokazalo se da soja i proizvodi od nje mogu da poboljšaju toleranciju glukoze kod nekih dijabetičara.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.