· · Komentari: 0
kuhinja

Ovih deset namirnica NEMA ROK trajanja: Neke će vas iznenaditi

A da li znate da postoje i one namirnice koje nemaju rok trajanja? Evo o kojim proizvodima je reč.

1638443362_shutterstock_1496383748.jpg
Foto: Shutterstock

Med

Med se često naziva "božjim lekom" i ima brojne zdravstvene korisiti. Med ima neograničen rok trajanja, a premda može promeniti boju ili će se kristalizovati, i dalje će biti dobar za jelo. Ako se med kristalizuje, jednostavno stavite otvorenu teglu u toplu vodu i mešajte ga dok se kristali ne rastope.

Jabukovo sirće

Prema "Eat By Date", belo sirće, balzamiko sirće, sirće od maline, pirinčano vinsko sirće i crveno vinsko sirće takođe nemaju rok trajanja. "Zbog svoje kisele prirode, sirće je samoodrživo i ne treba mu hlađenje", prema pisanju "The Vinegar Institute". Zbog toga možete koristiti i sirće koje će vam pomoći da se ostala hrana ne pokvari.

Možete kupiti veću količinu bez straha da će se pokvariti jer može da traje večno. Osim što ga možete koristiti za dodavanje raznim salatama, odličan je i kao sredstvo za čišćenje.

Pročitajte još: Trik koji će vas oduševiti: Oljuštite i isecite beli luk za DESET sekundi u samo dva poteza (VIDEO)

Kukuruzni skrob (gustin)

On definitivno zaslužuje mesto na listi besmrtnih namirnica. Ukoliko ga pravilno skladištite i čuvate na suvom i hladnom mestu možete ga koristiti zaista dugo. Skrob može da se pokvari ukoliko dođe u dodir sa vazduhom. Tada se stvaraju kristali i grudve. To ukazuje da možda više nije dobar za upotrebu.

So

Čisti natrijum hlorid postoji već nekoliko milijardi godina, pa ne čudi što traje večno. Da i ne spominjemo, so se često koristi za zaštitu hrane od buđi i bakterija. Ona im pomaže da duže zadrže svežinu i ostanu bezbedne za upotrebu.

Morska ili kamena so se ne može pokvariti, ona zauvek ostaje sveža.

Pasulj

Suvi pasulj takođe može da traje zauvek. Ipak, ukoliko stoji nekoliko godina biće vam potrebno više vremena da ga skuvate. Zato pre nego što ga stavite na šporet, potopite ga u vodu. Ukoliko zrna ne nabubre, možda je bolje da ga ipak zamenite novim. On ni tada nije pokvaren, ali neće se lako skuvati i samim tim će izgubiti na ukusu. Ipak, u njemu su i dalje sačuvane sve nutritivne vrednosti, piše 24sata.hr.

Šećer

Slično kao i so, šećer može trajati večno ako se čuva dalje od vlage i izvora topline. Kod šećera nije problem održati ga svežim, nego sprečiti da ne postane tvrd. Šećer se neće nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Jedina stvar na koju treba da obratite pažnju, osim vlage jesu i insekti.

Pročitajte još:  Kako da pržena hrana postane zdravija? Ovih nekoliko trikova će vam pomoći da imate zdrav obrok

Žestoka pića

Ne morate da žurite da dovršite onu bocu žestokog pića– dobro zatvorena i na hladnom mestu flaša žestine može da traje koliko god je potrebno. Vremenom pića mogu neznatno da promene aromu, ali to verovatno nećete ni osetiti.

Ekstrakt vanile

Budući da čisti ekstrakt vanile sadrži alkohol, on pomaže produženju roka trajanja. Čisti ekstrakt vanile zauvek će ostati svež, ali pripazite da li se sigurno radi o pravom ekstraktu vanile, jer veštački ima rok. Zbog toga je možda ipak bolje da se odlučite za pravu i malo skuplju varijantu.

Pirinač

Čak i ako je kutija već puna prašine, pirinač unutra uvek je jednako dobar kao i kad je kupljen. To važi za sve tipove osim za smeđi pirinač koja je zbog većeg udela ulja skloniji kvarenju. Jedino na šta morate paziti kod skladištenja pirinač je da ga čuvaš od insekata.

Soja sos

Soja sos je još jedna namirnica za koju ne morate da brinete da će joj isteći rok trajanja. Kad izvučete onu staru flašicu iz frižidera, ne morate je baciti, ona još uvek vredi.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.