· · Komentari: 0
KUVANJE

ZLATNA PRAVILA PROFESIONALNIH KUVARA: Šta sve treba da uradite pre nego što počnete da kuvate

Nezavisno od toga da li ste profesionalni kuvar ili se tek upoznajete s osnovama kuvanja, ovih nekoliko zlatnih pravila sigurno će vam biti od koristi.

1596544877_Depositphotos_81161942_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Organizujte svoj prostor

Verovatno najvažnije pravilo kojeg se pridržavaju svi profesionalni kuvari kaže da sve u kuhinji mora biti na svom mestu. Nemojte započinjati kuvanje dok svi sastojci nisu pripremljeni, a kuhinjski pribor spreman i nadohvat ruke.

Pročitajte još: Poznati šefovi kuhinja OTKRIVAJU kako da pripremite obroke tokom stresnog perioda

Slušajte svoje telo

Hrana ne zadovoljava samo vašu glad, već i vaše telo. Kada isprobavate nove kombinacije tokom kuvanja vaše telo trebalo bi reći “Odlično!”, a vaš jezik trebao bi dodati “Zašto ne?!”.

Foto: Piksabej

Kuvajte sa namerom

Dok kuvate, pokušajte biti svesni onoga što radite. Na neki način, radi se o vrlo intimnom procesu – nekome dajete nešto što će oni uneti u svoj organizam, stoga je jako važno da vaše jelo pripremite s namerom i poštovanjem.

Pročitajte još: OVO morate da znate: Nova pravila konzumiranja voća

Nemojte samo grejati sir

Kada pripremate jelo sa sirom, nemojte ga samo podgrevati. Za najbolji ukus potpuno ga otopite!

Nemojte žuriti

Zlatno pravilo kaže: “Za dobru hranu treba vremena!”. Vreme je jedan od najvažnijih kuhinjskih alata koje imate na raspolaganju, stoga je jako važno razumeti njegovu važnost. U današnjem užurbanom svetu često zaboravljamo na njegovu vrednost, ali kad god možete pokušajte se setiti čarolije koje vreme radi za našu hranu.

Reskirajte

Recepti su odličan alat za traženje inspiracije i početak kuvanja, ali nemojte se bojati eksperimentisanja. Svako ima drugačiji ukus, stoga naučite šta koji sastojci mogu napraviti za vas (npr. kako da dobijete sladak, a kako slan ukus), a zatim se zabavite i sami pišite svoje recepte!

Pročitajte još: Postoji NAČIN da očistite lubenicu od semenki za samo DVA MINUTA - same OTPADAJU!

Foto: Depozit

Koristite sveže sastojke

Kvalitet sastojaka verovatno je najvažnija komponenta svake kuhanje, stoga zlatno pravilo glasi da uvek koristite najbolje i najsvežije sastojke koje imate na raspolaganju.

Imajte poštovanja

Imajte poštovanja prema namirnicama koje koristite. Negde postoji farmer koji je uzgojio tu pšenicu i brinuo se da dobije dovoljno vode. Takođe, postojala je i životinja o kojoj se neko brinuo, a dala je svoj život kako bi mi mogli pripremati obroke koje volimo. Cenite hranu koja vam je na raspolaganju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.