· · Komentari: 0
SAVETI

Ukoliko slušalice ne čistite pravilno i redovno, preti vam infekcija

Umesto kupovine novog para slušalica, za koje izdvajamo i po nekoliko stotina evra, evo saveta kako da ih očistite i uštedte novac

headphones-naslovna-5e5cfbb8ea630.png

Slušalice su postale sastavni deo naših života još od pronalaska vokmena. Danas, mnogi su prihvatili aktivniji stil život koji obavezno uključuje slušalice radi lakšeg obavljanja nekoliko poslova istovremeno.

Pročitajte još: Znate li kako da instalirate DARK MOD na Vac apu? Ništa lakše

Iako smo deo generacije "kupi i odbaci", možda se ušteda novca krije i u jednostavnom čišćenju slušalica jer smo spremni da za dobar zvuk izdvojimo i po nekoliko stotina evra.

Infekcija ili čišćenje? 
Pogledajte unutrašnjost ušnih jastučića ili žičane mrežice. Svakodnevne navike rezultirale su mesečnim nakupljanjem masti i prašine zarobljene u malim pukotinama naših slušalica. Slušalice  ubacamo u torbe, džepove gde se i mešaju sa drugom prašinom i prljavštinom i potom ih stavimo u uši. Ovako povećavamo šansu za infekciju uha, začepljenje ušnog kanala i skupo putovanje u lekarsku ordinaciju.

Čišćenje zahteva malo više nežnosti, finijeg dodira i kratak spisak "alata" koji možemo naći verovatno u svakoj kući. Donosimo savete kako da očistite slušalice, i one tipa bubice (stavljaju se u uho u vidu dva zvučnika) i standardne slušalice (rajf koji se stavlja na glavu i nosi dva veća zvučnika).

Pročitajte još: Pet novih igrica stiže u martu

Šta je potrebno za čišćenje slušalica?

  1. Mala krpica​​
  2. Alkohol za utrljavanje tj. sredstvo za suvo pranje ruku 
  3. Štapići za čišćenje ušiju/meka četkica za zube
  4. Sapun
  5. Voda
  6. Blu-tak (smesa nalik plastelinu koja se koristi za čišćenje prljavštine sa elektronskih uređaja, dostupna u radnjama za popravku mobilnih telefona po ceni od nekoliko stotina dinara)

Čišćenje "bubica" slušalica

Jedinica koju ubacujemo u uši proizvodi zvuk i najvažniji  je deo slušalica. 


Foto: Piksabej

Držite slušalice tako da su mrežaste stranice, mini zvučnici okrenuti prema dole. Pomoću suve, meke četkice za zube lagano četkajte žičanu mrežicu ​​kako biste uklonili bilo kakvu prljavštinu. Lagano čuknite spoljnu stranu kako biste istresli dodatnu prljavštinu na mrežicu.

Pročitajte još: Šta su SDD uređaji? Novih 512 GB neizbrisive memorije

Pomoću pamučne krpice pređite preko žičane mreže i uklonite prljavštinu. Blu-tak će pokupiti sve neželjene supstance i ostaviti vašu mrežicu ​​bez ostataka. Navlažite malu krpu alkoholnim sredstvom za čišćenje ruku i brzo obrišite metalnu mrežicu, ​​kao i žice.

Čišćenje klasičnih slušalica

Oni su malo komplikovanije jer uključuju delikatnije delove poput kožnih ili penastih ušnih jastučića.

Uklonite ušne jastučiće i obrišite spoljnu stranu slušalica malom krpom natapkanom sa malo sapuna i tople vode. Posušite suvom krpom i ostavite da se potpuno osuši.

Pročitajte još: Da li ste VIRTUELNI hrčak? Moguće je da imate PROBLEM, a da niste ni svesni

Navlažite malu krpu alkoholnim sredstvom iza čišćenje ruku i nežno obrišite spoljnu stranu ušnih jastučića. Zatim umočite štapić za čišćenje ušiju u alkoholno sredstavo za čišćenje ruku i koristite ih za čišćenje uglova i pukotina između plastičnih delova.

Nanesite malo alkoholnog sredstva za čišćenje preko površine penaste mreže i lagano trljajte i desnu i levu stranu. Ovo će pomoći u uništavanju bakterija koje se nalaze u ušnim jastučićima.  Ostavite ušne jastučiće da se potpuno osuše pre nego što ih ponovo pričvrstite.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.