· · Komentari: 0
TUŽNO

Vlasnik neverovatne biografije i rečenice "Nemo' se ljutiš": Mirko Babić, čovek koji je uradio NEOČEKIVANO!

Tužna vest potresla je sve. Preminuo srpski glumac Mirko Babić.

1605176058_get_thumbs_on_fly.jpg
Foto: V. Danilov

Vest koja je uzdrmala javnost jeste da nas je napustio čuveni glumac Mirko Babić, poznatiji kao Dragojlo, po ulozi iz domaće serije "Selo gori a baba se češlja".

Slavni glumac je preminuo u 72. godini, a među srpskim narodom ostaće upamćen po svojoj čuvenoj rečenici: "Nemo' se ljutiš".

Uloga Dragojla zasigurno je obeležila njegovu glumačku karijeru, ali njegov opus je mnogo širi, a njegov uticaj i te kako značajan.

Pročitajte još: Preminuo Dragojlo iz serije "Selo gori, a baba se češlja"

Ostaće upamćen i kao glumac koji je nakon završetka glumačke akademije u Beogradu dobio posao u dva beogradska pozorišta da bi otišao u rodni Kragujevac gde je i završio svoju karijeru.

Ovakav korak u karijeri bi retko koji glumac napravio, a to pokazuje da mu je gluma bila važnija od svega.

Mirko Babić je od početku svoje karijere imao zapažene uloge u brojnim televizijskim serijama i filmovima. Neki od filmova i serija u kojima je igrao su i : " Stići pre svitanja ", " Vruć vetar " ( uloga sudskog izvršitelja ), " Dr " iz 1984. godine ( uloga dr Milorada Cvijovića, koja je u kasnijim ekranizacijama ove Nušićeve komedije bila poverena i Branislavu Lečiću ), " Kraj dinastije Obrenović " ( uloga majora Milosava Živanovića ), " Moj rođak sa sela " ( uloga Marka ), " Ravna gora " ( uloga Obrada ) i mnoge druge.

Pročitajte još: OD ČEGA JE UMRO Mirko Babić, čuveni Dragojlo iz serije "Selo gori, a baba se češlja"?

Najznačajniji kragujevački umetnik
Mirko Babić je najznačajniji kragujevački umetnik druge polovine dvadesetog i početka dvadesetprvog veka. Glumačko tragalaštvo i vitalnost izraza Mirka Babića, te spremnost da i dalje unapređuje i istražuje sopstvene mogućnosti i nove tehnike, uticale su na mnoge dramske umetnike širom Srbije, pomogle kvalitetnijem razvoju pozorišta u Kragujevcu.

Kraj svoje glumačke karijere, duge 45 godina, sa svojim kolegama iz teatra i prijateljima Mirko Babić je obeležio 17. juna 2017.

Profesionalni glumac, koji je nakon završetka glumačke akademije u Beogradu, odbio posao u "Ateljeu 212" i "Jugoslovenskom dramskom pozorištu", i vratio se u svoj Kragujevac, u teatar Joakim Vujić, danas Knjaževsko srpski teatar, iz njega je, po odlasku, ispraćen lavinom ljubavi svojih najboljih prijatelja, i pesmama koje su mu pevali Aljoša Vučković i Feđa Stojanović.

Pročitajte još: Marinko Rokvić hitno operisan: Oglasio se sin Nikola

Radoš Bajić je tada svom dugogodišnjem kolegi Mirku Babiću, i svom Dragojlu, iz najgledanije srpske serije ikada, "Selo gori a baba se češlja" da o tome "koliko je zadužio srpsku kulturu, Srbiju, Šumadiju, svoj Kragujevac i teatarsku umetnost, govorili su i neka govore drugi".

- Meni je bila čast da ti ceo vek koji je iza nas budem prijatelj i drug i da sa tobom radim. Radujem se i Boga molim da našu priču i nastavimo. Posebno sam srećan što sam bio večeras u prilici da ti sve kažem u brk, u lice, da ti kažem dragi moj koliko si dobar čovek, veliki, neponovljiv i koliko te bre volimo - rekao je Radoš Bajić.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.