· · Komentari: 0
DAR PRIRODE

SVE TAJNE DIVLJE KRUŠKE: Lek je za mnoge bolesti, a veoma je važno šta sa LISTOVIMA možete da uradite

Listovi divlje kruške se suše na poseban način, samo pratite upustvo

depositphotos_84989272-stock-photo-stewed-pears-and-rosehip.jpg
Foto: Depozitfoto

Divlja kruška jedna je od veoma lekovitih starih sorti koja je uspela da “preživi”. Izgledom više liči na jabuku, prijatnog je mirisa i blago oporog, slatkastog ukusa, kao da ima meda u tragovima. Sadrži dosta joda, pa se ranije koristila za sprečavanje gušavosti, a ukoliko se redovno uvede u ishranu, blagotvorno deluje na rad organa za varenje, na srce i bubrege.

Pročitajte još: U carskoj Rusiji važio je za IZUZETAN LEK, a izlečio je Čehova i Tolstoja - sada ga možete spremiti sami kod kuće

- Kod divlje kruške lekoviti su i plod i kora - kaže fitoterapeut Roman Vučković. - Plodovi zru od septembra do kraja oktobra, a ako se dobro čuvaju traju cele zime, pa se od njih mogu praviti vitaminska i osvežavajuća hrana i napici. Od onih veoma hranljivih, kao što su marmelade, sokovi i kompoti, do onih za meraklijsko uživanje - kao što su vino i rakija od divlje kruške.

Ove kruške sadrže pektine.

Recept za čaj
U pola litre hladne vode stavi se pet ili šest fermentisanih listova kruške koje se u šaci blago isitne. Poklopi se i kuva dok ne "baci" prvi ključ, skine se sa vatre i ostavi poklopljeno dok se prohladi.

- Već sa prvim danima proleća lekovita kora se ljušti sa mladih grana kruškice i čuva, a odvar od kore dobar je u lečenju povišenog holesterola u krvi. Iako joj je plod veoma hranljiv, listovi su pravo blago - kaže Vučković.

Čaj od divlje kruške je toliko aromatičan da se zove i "čaj za sutone".

- Od njih se pravi čaj, koji je jedan od najprijatnijih sa naših prostora. Posebno je aromatičan, a ima i nadimak - čaj za sutone.

Naš sagovornik podseća da je veoma važno da listovi budu dobro osušeni, jer je tako napitak intenzivnijeg ukusa.

- Listovi se suše na dva različita načina - kaže Vučković. - Zavisno od sušenja, listovi kruškice dobijaju i svoju boju: zeleni listovi dobijaju se sušenjem u hladovini na promaji, na ravnoj površini, prilikom branja stavljaju se u korpu koju treba pokriti da ne budu izloženi suncu. Sušenje počinje odmah posle branja, traje kratko, nekoliko sati, što zavisi od temperature vazduha i promaje.

Pročitajte još: "Čini da leukemija bude blaža od običnog gripa": Čemu sve pribegavaju pacijenti oboleli od raka

Osim zelenih, sušenjem se dobijaju i bronzani listovi (fermentisani): listovi se stave u veću najlon kesu i ostave zatvoreni dva sata u hladovini. U kesi se listovi potpare i menjaju boju iz zelene u bronzanu. S vremena na vreme kesa se protrese, a kada svi listovi promene boju, fermentacija je završena.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.