· · Komentari: 0
PRAVOPIS

KAKO SE KAŽE: Garnišla ili garnišna? Nedoumica koja muči sve

Ova nedoumica muči 99 posto Srba. Da li ste i vi među velikom većinom onih koji ovu reč izgovaraju pogrešno.

1617692357_Depositphotos_146189647_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Verovatno jedna od najčešćih jezičkih nedoumica u srpskom jeziku, odnosi se upravo na to kako se zapravo zove "ono za zavese". Da li je garnišla ili garnišna ili garniša?

Rečnici kažu da nije ispravno ni jedno ni drugo.

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: Pravilo za pisanje nule ispred jednocifrenih brojeva

Pravilno je se karniša.

U Rečniku Matice srpske i Rečniku SANU, kao i u Pravopisnom rečniku M. Šipke postoji samo karniša - šipka, prečaga nad prozorom na koju se veša zastor, zavesa.

Jednotomni rečnik Matice srpske garnišna upućuje na bolji oblik karniša.

Pročitajte još: KAKO SE KAŽE: Orman ili ormar, da li je ovo dublet?

Ivan Klajn i Milan Šipka u "Velikom rečniku stranih reči i izraza" prihvataju i karnišna.

Ovaj oblik dolazi od francuske reči corniche, a ne od nemačke garnisce.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.