· · Komentari: 0
SLUČAJNOSTI

Ovaj APARAT danas ima svaka kuhinja, a pronalazač je od njega zaradio 206 DINARA

Čak 95 odsto domaćinstava ima mikrotalasnu rernu, pa iako nije najzdraviji jelo može da zagreje za nekoliko minuta. Nastao je zahvaljujući slučajnosti.

1594643781_kitchen-3496594_1280.jpg
Foto: Piksabej

Mikrotalasnu rernu izumeo je Persi Spenser, koji nije imao nikakvo formalno obrazovanje, osim završene osnovne škole, koja u SAD traje svega - pet godina.

Pročitajte još: Morate nabaviti krznenoj ljubimici: Svemirska KAPSULA za MAČKU (VIDEO)

Spenser je rođen 1894. godine u Houlandu u američkoj državi Mejn. Zaposlio se u fabrici kalema kada je imao samo 12 godina.

Prve mikrotalasne su se pojavile sedamdesetih

Kao šesnaestogodišnjak, saznao da vlasnik fabrike papira planira da elektrifikuje postrojenje i prijavio se da radi kao električar. Odlučio je da se pridruži mornarici, gde je učio o radio-tehnologiji.

Persi je bio samouk.

U međuvremenu su Vanevar Buš i Lorens Maršal, dvojica inženjera osnovali su Američku kompaniju za aparate u Kembridžu sa željom da proizvode jeftine i dobre frižidere.

Ideja nije uspela, pa su 1924. godine odlučili da naprave vakuumske gasne cevi posle čega je radio ušao u  svaki dom. Persi Spenser se kod njih zaposlio kao četvrti radnik ove kompanije 1925. godine.

Persi je bio genije Foto: Treće oko
Čokoladica mu se istopila u džepu i sinula mu je ideja!

Jednog dana na poslu 1945. godine Spenser je stajao pored aktivnog magnetrona, kada je shvatio da mu se čokoladica sa kikirikijem otopila u džepu. Zaintrigiran, isprobao je kako magnetron deluje na kukuruz kokičar. I shvatio je da mikrotalasi mogu da peku i kuvaju hranu. Sledeće na redu bilo je jaje, koje je eksplodiralo eksperimentoru u lice.

Prva rerna bila je ogromna i preskuva.
Najveći promašaj
- Mikrotalasna rerna je na kraju postala poznata kao najveći komercijalni neuspeh kompanije "Rejteon", a razlog je što su, kao i kod mnogih drugih neuspeha, videli samo sirovu tehnologiju, ali nisu razumeli tržište" - objašnjava Rod Spenser.

Pun entuzijazma, počeo je da razvija uređaj: patent je prijavio "Rejteon" i prva rerna, nazvana "Radar Range" napravljena je 1947. Bila je visoka 170 centimetara, teška 340 kilograma i koštala je oko 5.000 dolara, što je bilo zapanjujuće mnogo.

Pročitajte još: OPASNOST! Studenti osmislili KOVID ŽURKE - ko prvi dobije virus osvaja NAGRADU! Progovorila i ANDRIJANA!

Vremenom je dizajn unapređen, pa su ovi aprati postali prihvatljive veličine i cene, i 1967. godine prva relativno pristupačna mikrotalasna pecnica koštala je od 495 dolara, a do 1975. u Americi je nastala prava ekspanzija. Međutim, pronalazač nije imao ništa od toga, jer je za svoj patent dobio svega dva dolara,(što je oko 206 dinara) - u znak zahvalnosti kompanije.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.