Oglas
· · Komentari: 0

UPRAVLJANJE OTPADOM I RECIKLAŽA: Ključni aspekti očuvanja okoline i održivog razvoja

Odgovorno upravljanje otpadom i reciklaža predstavljaju jedne od ključnih aspekata očuvanja životne sredine i koncepta održivog razvoja u današnjem svetu. Otpad, koji se neprestano generiše kao nusprodukt ljudskih aktivnosti, ima potencijal da ozbiljno ugrozi našu planetu, ukoliko se ne bude odgovorno upravljalo njime. Reciklaža, s druge strane, predstavlja moćan alat koji nam omogućava da smanjimo uticaj otpada na životnu sredinu, čuvamo prirodne resurse i doprinesemo globalnim naporima za održivost.

1698747043_408421_shutterstock-1944566047_f.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Otpad je sve ono što nastaje kao posledica ljudskih aktivnosti i što se više ne smatra korisnim ili potrebnim. Neadekvatno upravljanje otpadom predstavlja jedan od najvećih problema sa aspekta zaštite životne sredine. Postoji različita klasifikacija otpada: komunalni, komercijalni, kućni, ambalažni, industrijski, opasni, neopasni…

Upravljanje otpadom i reciklaža su važne teme koje se tiču svih nas

Upravljanje otpadom je složen i dinamičan proces koji zahteva stalno praćenje, kontrolu, analizu, planiranje i implementaciju. Obuhvata niz aktivnosti, uključujući prikupljanje, transport, skladištenje i tretman otpada. Pravilno vođen proces upravljanja otpadom može značajno smanjiti rizik od zagađenja tla, vode i vazduha, što direktno utiče na kvalitet života i zaštitu životne sredine. Osim toga, efikasan sistem upravljanja otpadom može smanjiti potrebu za deponijama i iskopavanjem prirodnih resursa radi proizvodnje novih materijala.

Foto: Shutterstock

Reciklaža, kao ključni deo održivog upravljanja otpadom, ima brojne prednosti. Ona omogućava ponovno korišćenje materijala, čime se smanjuje potrošnja energije i resursa potrebnih za proizvodnju novih proizvoda. Osim toga, reciklaža smanjuje količinu otpada koja završava na deponijama, što je od suštinskog značaja za smanjenje emisija metana, štetnog gasa koji doprinosi efektu staklene bašte.

Važno je napomenuti da svako može doprineti upravljanju otpadom i reciklaži. Pojedinci mogu odvajati otpad, reciklirati papir, plastiku, staklo i metal, kao i smanjiti upotrebu jednokratnih proizvoda.

Javne kampanje i obrazovanje takođe igraju ključnu ulogu u podizanju svesti o važnosti i značaju reciklaže i održivog upravljanja otpadom.

Foto: Shutterstock

Upravljanje otpadom se može posmatrati kroz hijerarhiju postupaka koja ima pet nivoa, a pokazuje relativni prioritet različitih opcija za tretman otpada.

Pet nivoa upravljanja otpadom
1. Prevencija: Ovo je najpoželjniji nivo koji podrazumeva smanjenje nastajanja otpada na izvoru kroz primenu čistijih tehnologija, dizajn proizvoda koji produžava njihov životni vek i olakšava popravku ili reciklažu, promenu navika potrošnje i ponašanja prema otpadu, itd.2. Priprema za ponovnu upotrebu: Ovo je drugi nivo koji podrazumeva ponovno korišćenje proizvoda ili njihovih delova bez prethodne obrade ili promene njihovih svojstava, npr. ponovno punjenje boca, korišćenje polovne odeće ili nameštaja, itd.3. Reciklaža: Ovo je treći nivo koji podrazumeva ponovnu obradu otpadnih materijala u proizvodnom procesu za ponovnu upotrebu, npr. topljenje stakla ili metala, prerada papira ili plastike, kompostiranje organskog otpada, itd.4. Drugi postupci oporavka: Ovo je četvrti nivo koji podrazumeva iskorišćavanje otpada za proizvodnju energije ili drugih korisnih materijala, npr. spaljivanje otpada sa proizvodnjom toplotne ili električne energije, proizvodnja biogasa iz otpadnih voda, itd.5. Odlaganje: Ovo je poslednji i najmanje poželjni nivo koji podrazumeva odlaganje otpada na deponije ili druge načine koji ne uključuju njegovu ponovnu upotrebu ili oporavak. Odlaganje otpada je najskuplji i najštetniji način tretmana otpada koji uzrokuje gubitak resursa i prostora, zagađenje životne sredine i zdravstvene probleme.

 

Kakva je situacija u Srbiji?

U Srbiji je praktično jedini način upravljanja otpadom odlaganje na lokalne deponije, koje, sa veoma malo izuzetaka, ne zadovoljavaju ni osnovne higijenske i tehničko-tehnološke uslove, a pored svega neka od postojećih mesta za odlaganje su praktično popunjena. U Srbiji je, prema postojećem stanju, vrlo malo deponija koje se mogu uključiti u sanitarne deponije, a identifikovano je i veliki broj divljih deponija, što ima negativan uticaj na životnu sredinu

Za sistem reciklaže neopasnog otpada kod nas postoje rešenja. Međutim za pojedine kategorije otpada recikleri i operateri nemaju mogućnosti reciklaže jer ne poseduju odgovarajuću tehnologiju ili je tržište još uvek malo, pa je i neisplativo.

Mnoge kompanije kod nas u poslednje vreme stavljaju veliki akcenat na održivom upravljanju otpadom. Jedna od njih je i najveća naftna kompanija NIS, koja je tokom 2022.godine uložila u ekološke projekte gotovo 315 miliona dinara. Na realizaciji zbrinjavanja otpada angažovani su operateri koji poseduju dozvole za upravljanje otpadom. Zaposleni u HSE funkciji (Health, Safety and Environment) putem Aplikacije za evidenciju otpada redovno prate generisane i zbrinute količine otpada na nivou kompanije, i vrše se interna i eksterna izveštavanja.

U 2022. godini, zahvaljujući razvrstavanju ambalažnog otpada, kompanija NIS je predala na reciklažu 111 tona papira, 18 tona PET ambalaže, 10 kg limenki,  čime je sačuvala 1.887 stabala, 3.552.000 litara vode, 36.090 litara goriva i 574.340 kWh električne energije.

Otpad je neizbežan proizvod našeg društva i civilizacije, stoga su upravljanje otpadom i reciklaža ne samo tehnički i ekonomski zadaci, već i moralni i etički imperativi.

Svi možemo doprineti boljem upravljanju otpadom i reciklaži kroz svakodnevne odluke i akcije. Time ćemo poboljšati kvalitet našeg života, života šire društvene zajednice i života generacija koje dolaze.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas