Oglas
· · Komentari: 0

Prednosti i mane PILATESA: Trend vežbanja nastao početkom 20. veka sve popularniji

Da li ste znali da je pilates kao moderni trend započet još 1920-ih pod nazivom „Kontrologija“?

1682161362_shutterstock_1922146964.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Iako je sada oblik vežbi za celo telo, u svom originalnom obliku, pilates je prvenstveno koristio za rehabilitaciju njegov istoimeni tvorac, Džozef Pilates.

Kada vidite ljude kako rade pilates, čini se veoma lako, a mnogi se pitaju da li uopšte utiče na telo. Ali, kada to sami isprobate, shvatite koliko su ovi naizgled jednostavni pokreti zapravo teški.

Pilates prednosti

Pilates ima za cilj da vam pruži bolju fleksibilnost izdužujući vaše mišiće u punom opsegu pokreta i istezanjem kako biste smanjili stezanje koje možete iskusiti tokom sedenja tokom većeg dela radnog dana, na primer.

Ravnoteža je jedan od temeljnih stubova pilatesa. Kada poravnate svoje telo da biste postigli pilates pokret ili pomerite udove u suprotnim smerovima, koristite svoju osnovnu snagu da biste ostali u ravnoteži. Ako ste neko ko se suočava sa bolom u vratu i donjem delu leđa na kraju dana, pilates vam može pomoći.

Pilates vam takođe može pomoći da formirate bolje veze između uma i mišića i jačate svoje jezgro kako biste skinuli nepotreban pritisak sa leđa, sklona povredama. Takođe može pomoći u oslobađanju od stresa zbog dubokog fokusa na disanje i istezanje. Pošto je to režim vežbanja sa relativno malim uticajem, pilates vam takođe može pomoći da se vratite u kondiciju nakon povrede.

Pilates nije vežba za sve

Ne može se poreći da pilates može biti izuzetno koristan, ali to nije nužno i sveobuhvatni trening. Efikasnost vežbe pilatesa uglavnom zavisi od vaših ciljeva. Ako, na primer, želite da dobijete mišićnu masu, onda vam pilates ne može pomoći da to uradite tako efikasno kao trening snage. Međutim, može pomoći u toniranju mišića koje već imate.

Za one koji žele da steknu kardiovaskularnu snagu, pilates nije toliko efikasan kao hodanje ili trčanje napolju ili korišćenje mašina u teretani. Naravno, dobar pilates trening će vam ubrzati otkucaje srca, ali se ne smatra kardio zamenom jer je primarni cilj poboljšanje mišićne snage. Pošto pilates uglavnom radi na poboljšanju ravnoteže, fleksibilnosti i snage, možda nećete primetiti nikakav vidljiv napredak neko vreme.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas