Oglas
· · Komentari: 0

JOGA ILI PILATES: Ne možete da se odlučite? Ovo su glavne razlike

Ako tražite novi trening koji će vas naterati da se preznojite, ali i da vas smiri, onda su joga i pilates verovatno vaše najbolje opcije. Ali koja je razlika između njih i koji je od njih pravi za vas?

1697969399_shutterstock_1929687320.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Pre nego što odlučite koji od ova dva oblika vežbanja da dodate svojoj fitnes rutini, u nastavku ćete pronaći sve što treba da znate o jogi i pilatesu.

Šta je joga?

Joga je praksa stara skoro 5.000 godina koja je nastala u Indiji i ima svoje korene u drevnoj indijskoj filozofiji. Iako se često naziva umirujućim oblikom vežbanja, joga je mnogo više od vežbanja. To je duhovna, mentalna i fizička praksa koja nam pomažu da živimo ispunjeniji i svesniji život. Oni koji se bave jogom vide telo kao hram duha i stoga cene brigu o njegovom očuvanju.

Koje su prednosti joge?

Nije tajna da praktikovanje joge ima brojne kratkoročne i dugoročne zdravstvene prednosti.

Kratkoročne koristi:

  • Podiže raspoloženje
  • Poboljšava kvalitet sna
  • Poboljšava funkciju mozga
  • Ublažava stres

Dugoročne koristi:

  • Smanjuje nivo kortizola
  • Povećava fleksibilnost
  • Ublažava bolove u zglobovima
  • Povećava gustinu kostiju

Oni koji redovno praktikuju jogu takođe mogu očekivati pozitivne promene u svom telu. Joga nam pomaže da postanemo fleksibilniji, ublažava opšte bolove i omogućava nam da se slobodnije krećemo u svakodnevnom životu.

Pored prednosti mobilnosti, neki bi tvrdili da su mentalne prednosti joge još važnije od fizičkih. Joga nam pomaže da postanemo svesniji i prihvatimo sebe i one oko nas. Posvećenost svakodnevnoj praksi pomaže nam da steknemo više samopouzdanja, povećamo našu odlučnost i smirimo nervni sistem.

Šta je pilates?

Slično jogi, pilates je oblik vežbe niskog intenziteta koji ima za cilj razvoj ravnoteže, snage i izdržljivosti.

Osmislio ga je pre skoro 100 godina Džozef Hubertus Pilates. Primarni cilj pilatesa je da podrži ravnotežu mišića i snagu kroz specifične pokrete. I iako nećete skakati ili plesati zumbu, znojićete se u prvih deset minuta časa. Možete raditi pilates na strunjači ili na specijalnoj mašini, reformeru. I dok reformator može izgledati kao uređaj za mučenje, to je zapravo jedinstveno dizajnirana mašina koja može da trenira više delova tela istovremeno, istovremeno promovišući fleksibilnost i ravnotežu.

Koje su prednosti pilatesa?

Postoji razlog zašto su poznate ličnosti poput Kejt Hadson, Kameron Dijaz i Naomi Kembel obožavateljke pilatesa. Pilates je poznat po svojim neverovatnim rezultatima. Kada se radi pravilno, rezultati su trenutni za telo.

Dodatne zdravstvene prednosti uključuju:

Kratkoročne koristi:

  • Povećava snagu mišića
  • Poboljšava koordinaciju i ravnotežu
  • Povećava metabolizam
  • Brži oporavak nakon povrede

Dugoročne koristi:

  • Povećava fleksibilnost
  • Poboljšava funkciju pluća
  • Poboljšava koncentraciju
  • Poboljšava držanje tela
  • Povećava stabilizaciju kičme
  • Poboljšava prevenciju povreda

Koja je razlika između joge i pilatesa?

Joga i pilates se često grupišu kao slični oblici vežbanja. Iako se oba fokusiraju na svesnost uma i tela, ukorenjena su u dahu, smatraju se sa malim uticajem i mogu pomoći u poboljšanju ravnoteže i snage, i sličnosti tu prestaju.

Joga daje prednost disanju pre pokreta, dok pilates daje prednost pokretu, a zatim disanju. Pored toga, joga se fokusira na povećanje fleksibilnosti i snage u udovima, kičmi i zglobovima, dok se pilates fokusira prvo na snagu, a zatim na balansiranje mišićnih grupa tela.

Pilates se u svojoj klasičnoj verziji izvodi ili na dušeku ili na reformeru. U jogi je dovoljna prostirka za vežbanje. Pored toga, većina pilates pokreta se radi ležeći, dok se većina joga poza radi u stojećem položaju.

Konačno, njihovi osnovni principi i osnovni koreni su takođe tačke koje razlikuju ova dva treninga. Glavna razlika između joge i pilatesa je duhovni i mentalni element. Joga daje prioritet svesti i povezanosti sa duhovnim sopstvom. Pilates se zasniva na vežbanju rehabilitacije, snage i izdržljivosti.

Ako nikada niste radili ni jedno ni drugo ili ste novi u vežbanju, pilates i joga su sjajne opcije da dodate ritual vežbanja u svoju dnevnu rutinu. Ako ste već prilično fizički aktivni, obe opcije vam pomažu da dobijete snagu, da održite fleksibilnost i da se nosite sa stresom.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas