Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Предности и мане ПИЛАТЕСА: Тренд вежбања настао почетком 20. века све популарнији

Да ли сте знали да је пилатес као модерни тренд започет још 1920-их под називом „Контрологија“?

1682161362_shutterstock_1922146964.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако је сада облик вежби за цело тело, у свом оригиналном облику, пилатес је првенствено користио за рехабилитацију његов истоимени творац, Џозеф Пилатес.

Када видите људе како раде пилатес, чини се веома лако, а многи се питају да ли уопште утиче на тело. Али, када то сами испробате, схватите колико су ови наизглед једноставни покрети заправо тешки.

Пилатес предности

Пилатес има за циљ да вам пружи бољу флексибилност издужујуц́и ваше мишиц́е у пуном опсегу покрета и истезањем како бисте смањили стезање које можете искусити током седења током вец́ег дела радног дана, на пример.

Равнотежа је један од темељних стубова пилатеса. Када поравнате своје тело да бисте постигли пилатес покрет или померите удове у супротним смеровима, користите своју основну снагу да бисте остали у равнотежи. Ако сте неко ко се суочава са болом у врату и доњем делу леђа на крају дана, пилатес вам може помоц́и.

Пилатес вам такође може помоц́и да формирате боље везе између ума и мишиц́а и јачате своје језгро како бисте скинули непотребан притисак са леђа, склона повредама. Такође може помоц́и у ослобађању од стреса због дубоког фокуса на дисање и истезање. Пошто је то режим вежбања са релативно малим утицајем, пилатес вам такође може помоц́и да се вратите у кондицију након повреде.

Пилатес није вежба за све

Не може се порец́и да пилатес може бити изузетно користан, али то није нужно и свеобухватни тренинг. Ефикасност вежбе пилатеса углавном зависи од ваших циљева. Ако, на пример, желите да добијете мишиц́ну масу, онда вам пилатес не може помоц́и да то урадите тако ефикасно као тренинг снаге. Међутим, може помоц́и у тонирању мишиц́а које вец́ имате.

За оне који желе да стекну кардиоваскуларну снагу, пилатес није толико ефикасан као ходање или трчање напољу или коришц́ење машина у теретани. Наравно, добар пилатес тренинг ц́е вам убрзати откуцаје срца, али се не сматра кардио заменом јер је примарни циљ побољшање мишиц́не снаге. Пошто пилатес углавном ради на побољшању равнотеже, флексибилности и снаге, можда нец́ете приметити никакав видљив напредак неко време.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas