Oglas
· · Komentari: 0
ishrana

SOČIVO su jeli i STARI EGIPĆANI, a danas ga zapostavljamo: Koliko je važno u ishrani?

Sočivo je jedana od najstarijih hranljivih namirnica na svetu.

1623328435_Depositphotos_46967913_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Postoje namirnice koje uglavnom zaboravljamo i ne znamo koliko mogu da doprinesu zdravlju organizma.

Jedna takva namirnica je sočivo. Smatra se jednim od najstarijih hranljivih sastojaka na svetu, a Egipćani su  sočivo nekada smatrali kraljevskom namirnicom. Slično je kao pasulj, dolazi u raznim bojama, ali za razliku od pasulja, sočivo se nikada ne jede sveže već se prvo suši.

Pročitajte još: VITAMIN D se najviše nalazi u ovim vrstama ribe: A ovo je njegov jedini biljni izvor

Lako je dostupna namirnica, pristupačna i poprilično je prilagodljiva, tako de može biti dodatak u supama, salatama, umacima i varivima.

Sočivo i zdravlje

Sadrži 12 grama proteina i devet grama vlakana. Takođe bogato je antioksidantima i mineralima, uključujući folate, gvožđe i mangan. Sočovo sadrži i kalijum, kalcijum i magnezijum, što može povoljno da utiče na regulaciju krvnog pritiska.

Dodavanje vlakana u ishranu možete sa smanjite nivo lošeg holesterola i time rizik od srčanih bolesti.

Pročitajte još: Koji je najzdraviji način da koristimo POVRĆE? Banane svi jedemo pogrešno

 NJegova vlakna pomažu u održavanju zdravlja creva, kontroliše šećer u krvi, smanjuje težinu i mogućnosti razvoja dijabetesa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas