· · Komentari: 0
ishrana

Koji je najzdraviji način da koristimo POVRĆE? Banane svi jedemo pogrešno

Povrće često jedemo pogrešno i ne koristimo sve nutritivne vrednosti.

1622710677_vegetables-2203300_1280.jpg
Foto: Pixabay

Da li smo sigurni da hranu jedemo baš na onaj nači koji će da pospeši najviše nutririvnih vrednosti? Izvdojili smo nekoliko namirnica koje su u svakodnevnoj upotrebi i otkrili kako ih pravilno treba jesti.

Pročitajte još: KRASTAVAC: Povrće sa malo kalorija, a mnogo nutritivnih prednsti

Banane

Banane imaju velike nutritivne vrednosti, vitamine B i C, kao i magnezijum i kalijum. Nalaze se u onom delu između same banane i kore. Stručno bi se nazvao floem, a opisali bismo ih kao bele trakice koje obično bacimo. NJih zapravo nikako ne treba bacati već pojesti, oni distribuiraju vodu i hranljive sastojke kroz voće.

Paradajz

Kuvani paradajz oslobađa više antioksidansa nego sirovi. To se događa zato što toplota razbija čvršće ćelijske zidove biljke, omogućavajući našem telu da lakše apsorbuje hranljive materije. Kuvani sos od paradajza bio bi idealan način da ga pojedemo.

Foto: Pixabay

Pročitate još: Lukovina vraća krvni pritisak u normalu! Evo kako da pripremite ovaj PRIRODNI PREPARAT

Krompir

Jedenje krompira sa kožom daje više vlakana, vitamina i minerala nego što bi bilo bez njega. Među njima su vitamin C, nekoliko vitamina B, gvožđe, kalcijum i kalijum. Daju energiju, smanjuju stres i pomažu vašim kostima i varenju. Najbolji način da koža ostane jestiva je pečenje krompira, piše Bright Side.

Jabuke

Jedite ovo voće sa korom! Kora jabuke sadrži antioksidans, kvercetin, koji pozitivno deluje srce i mozak.

Foto: Pixabay

Luk

Drobljenje i seckanje crnog luka i belog luka oslobađa aliinazu, enzim koji pomaže u stvaranju hranljive materije koja se naziva alicin. Kad se jede alicin, pomaže u stvaranju drugih jedinjenja koja nas štite od bolesti.

Pročitajte još: Pravimo sami MASKU PROTIV BORA: Potrebna su vam tri sastojka, a glavni je kafa

Zeleno povrće

Sve zeleno treba jesti sirovo. Visoke temperature oštećuju vitamin C, folate i vitamine B1 i B5, pa ih više dobijate kada zelenu hranu jedete sirovu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU
 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.