Oglas
· · Komentari: 1
ishrana

VITAMIN D se najviše nalazi u ovim vrstama ribe: A ovo je njegov jedini biljni izvor

Vitamin d se nalazi u mnogim namirnicama, a da to nismo ni znali.

1623160482_Depositphotos_1596150_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Vitamin D i zdravlje

Vitamin D je mineral rastvorljiv u mastima koji nastaje pod kožom koja je izložena UVB zracima. To je jedinstven vitamin koji je neophodan za vršenje brojnih funkcija u telu uključujući održavanje jakih kostiju, mišića i zuba, kao i za kontrolu rasta ćelija, pravilo imunološko i neuromišićno funkcionisanje. Nedostatak vitamina D dovodi do stanja zvanog rahitis, pri kom se kosti ne razvijaju i ne funkcionišu pravilno.

Pročitajte još: Koji je najzdraviji način da koristimo POVRĆE? Banane svi jedemo pogrešno

Namirnice bogate vitaminom D

Losos

Losos u sebi sadrži visok procent dobrih masti, što ga čini izvrsnim izvorom vitamina D. Jedna porcija lososa obazbediće vam oko 80 % dnevne preporučene količine vitamina D.

Pečurke

Pečurke su zapravo jedini biljni izvor vitamina D. U toku svog rasta one upijaju sunčevu svetlost zbog čega su i ispunjenje ogromnom količinom vitamina D. Osim ovog vitamina one u sebi sadrže i kompleks vitamina B – poput B1, B2, B5 i minerale kao što je bakar.

Pročitajte još: KRASTAVAC: Povrće sa malo kalorija, a mnogo nutritivnih prednsti

Skuša

Još jedna riba na našoj listi, koja sadrži veliku količinu vitamina D u sebi. Skuša je poznata po prisustvu omega 3 masnih kiselina u sebi, a samo jedna porcija skuše obezbeđuje vam čak 90 % dnevne preporučene količine vitamina D.

Haringa

Dobra vest za sve ljubitelje ribe! Haringa je još jedna u nizu riba koje u sebi imaju ogromnu količinu vitamina D. Ova riba se hrani planktonom koji je pun vitamina D. Može se konzumirati u kuvanom, pečenom ili dimljenom obliku.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas