· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Imate problem sa gasovima i nadutošću? Rešite se neprijatnosti uz 5 JEDNOSTAVNIH saveta!

Nadimanje je jako nelagodan i neprijatan osećaj.

1613652698_Depositphotos_9142420_s-2019.jpg
Foto: Despositos

Nadimanje se jako nelagodan i neprijatan osećaj. Često je rezultat prejedanja ili jedenja hrane koja uzrokuje gasove.

Pročitajte još: Ovoliko CRVENOG MESA treba da pojedemo na dnevnom i nedeljnom nivou

Nadimanje je osećaj gde se osećate sito bez ikakvog razloga. Osećate se kao da vam je stomak natekao, što rezultira tim da vam stomak izgleda veći. Uzrokovano je povećanom proizvodnjom gasa, što uzrokuje nelagodu.

Pročitajte još: Evo kako da prepoznate genetski modifikovanu hranu u prodavnici

Češće je nadimanje uzrokovano konzumiranjem određenih sastojaka i namirnica koje uzrokuju gasove, poput pasulja, sočiva itd. Ako često imate osećaj naduvanosti, isprobajte ovih 5 efikasnih i jednostavnih načina da se toga rešite.

Pijte samo vodu

Izbegavajte soda ili gazirana pića koja uzrokuju pojavu gasova i nadimanja. Zato preskočite alkohol i gazirana pića i pijte samo vodu kao glavno piće.

Pročitajte još: Dr Mirjana Mitrović kaže da modrice nisu retkost, ali su opasne ako na telu imate i OVE simptome

Preskočite slanu hranu

Visok sadržaj natrijuma u ​​slanoj hrani rezultira dehidracijom koja dovodi do nadimanja. Zato izbegavajte slanu hranu poput hleba, smrznute hrane, prerađene hrane, sušenog mesa, začina itd.

Jedite polako

Jedan od najčešćih uzroka nadimanja je prebrzo unošenje previše hrane koja može prouzrokovati nakupljanje gasova. Zato jedite manje porcije hrane i pravilno žvakajte hranu kako biste smanjili količinu vazduha koji progutate.

Pročitajte još: Bili ste u izolaciji zbog VIRUSA KOVID? Evo šta ODMAH morate uraditi za svoj organizam

Uzmite probiotike

Imajte hranu bogatu probiotičkim bakterijama poput jogurta, koja pomažu u borbi protiv nadimanja i gasova. Pomaže u povećanju broja dobrih bakterija u crevima i poboljšanju digestivnih procesa.

Birajte pažljivo namirnice

Određena hrana može pomoći u borbi protiv nadimanja. Tu spadaju slatki krompir, bundeva, avokado, banane, lisnato zelenilo, pomorandže, paradajz, celer, šparoge, đumbir, komorač, krastavac itd.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.