· · Komentari: 1
FITNES U DOMU

Zdravlje bez prevelikog ZAMARANJA: Istežite se svakog dana po malo i bićete pokretljiviji

Ukoliko niste ljubitelj jačeg fizičkog napora koji ubrzava otkucaje srca, ili ste u godinama kada se otpočinjanje sa aerobnim treninzima ne preporučuje, savet je da se rekreirate tako što ćete pešačiti što više i raditi vežbe istezanja

1656271598_anupam-mahapatra-Vz0RbclzG_w-unsplash.jpg
Photo: Unsplash

Ove vežbe omogućavaju bolju fleksibilnost i snabdevenost tela kiseonikom, što dovodi do blagog porasta temperature mišića koja stimuliše nervni sistem i čini telo spremnijim za kretanje. Na ovaj način se bude svi centri u mozgu, koji pospešuju ravnotežu i prilagodljivost pokreta.

Predložene vežbe radite kad god je moguće, a najbolje odmah posle ustajanja. NJihovo izvođenje trebalo bi da bude prijatno i da ne izaziva nikakav bol. Ukoliko osetite bol, odmah prestanite s izvođenjem i posavetujte se s lekarom ili fizioterapeutom.

Photo: Unsplash

Rotiranje ramena

Ležeći na desnom boku ispružite donju nogu, a gornju savijte u kolenu i oslonite se celom dužinom potkolenice na podlogu. Desnu ruku postavite na podlogu tako da vam je skroz opružena u laktu i da vam je dlan okrenut od podloge i spušten na nju. Levu ruku podignite iznad glave i lagano rotirajte rameni pojas suprotno od karlice i kolena. Vodite računa o disanju. Vežbu ponovite 10 do 20 puta, zadržavajući se u krajnje istegnutom položaju 5 do 10 sekundi. Vežbu na isti način uradite i na drugom boku.

Pokretanje karlice

Lezite na desni bok i savijte noge u kolenima, a zatim rotirajte gornju polovinu tela tako da rameni pojas leži na podlozi, kao i ruke, koje raširene od tela s dlanovima koji su okrenuti na dole takođe leže na podlozi. Glavu okrenite u suprotnom smeru od kolena i spustite je na podlogu. Kada stabilizujete gornji deo tela, lagano povlačite karlicu suprotno od kolena da biste pojačali efekat istezanja. Karlicu povlačite 10 do 20 puta zadržavajući je u krajnjem položaju 5 do 10 sekundi, a zatim se okrenite na levi bok i ponovo uradite vežbu.

Pritisak kukom

Lezite na stomak i jednu nogu ispružite, a drugu savijte u kuku i kolenu što više i postavite koleno i celu potkolenicu da leži na ćebetu ili prostirci pored tela. Glavu okrenite suprotno od tog kolena, ruke ispružite iznad glave i dlanove okrenite ka podlozi. Iz ovog početnog položaja izvršite lagani pritisak savijenim kukom ka podlozi, istovremeno okrećući dlanove nagore. U krajnje istegnutom položaju zadržite se 5 do 10 sekundi, vežbu uradite 10 do 20 puta. Ponovite isto savijanjem druge noge.

Rame - karlica

Ležeći na desnom boku prebacite levu nogu preko urolanog ćebeta ili prostirke za plažu. Opružite prste na nogama kao balerina i rotirajte rameni pojas u suprotnom smeru od karlice. Dok vam je desna ruka na podlozi, levu raširite od tela i pustite da slobodno "visi" u prostoru pored tela. Lagano gurajte levo rame prema podlozi, dok istovremeno karlicu gurate u suprotnom pravcu. U krajnje istegnutom položaju se zadržite 5 do 10 sekundi, a vežbu ponovite 10 do 20 puta. Uradite je zatim na isti način ležeći na drugom boku.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.