Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ФИТНЕС У ДОМУ

Здравље без превеликог ЗАМАРАЊА: Истежите се сваког дана по мало и бићете покретљивији

Уколико нисте љубитељ јачег физичког напора који убрзава откуцаје срца, или сте у годинама када се отпочињање са аеробним тренинзима не препоручује, савет је да се рекреирате тако што ћете пешачити што више и радити вежбе истезања

1656271598_anupam-mahapatra-Vz0RbclzG_w-unsplash.jpg
Пхото: Унспласх
Oglas

Ове вежбе омогућавају бољу флексибилност и снабдевеност тела кисеоником, што доводи до благог пораста температуре мишића која стимулише нервни систем и чини тело спремнијим за кретање. На овај начин се буде сви центри у мозгу, који поспешују равнотежу и прилагодљивост покрета.

Предложене вежбе радите кад год је могуће, а најбоље одмах после устајања. Њихово извођење требало би да буде пријатно и да не изазива никакав бол. Уколико осетите бол, одмах престаните с извођењем и посаветујте се с лекаром или физиотерапеутом.

Пхото: Унспласх

Ротирање рамена

Лежећи на десном боку испружите доњу ногу, а горњу савијте у колену и ослоните се целом дужином потколенице на подлогу. Десну руку поставите на подлогу тако да вам је скроз опружена у лакту и да вам је длан окренут од подлоге и спуштен на њу. Леву руку подигните изнад главе и лагано ротирајте рамени појас супротно од карлице и колена. Водите рачуна о дисању. Вежбу поновите 10 до 20 пута, задржавајући се у крајње истегнутом положају 5 до 10 секунди. Вежбу на исти начин урадите и на другом боку.

Покретање карлицe

Лезите на десни бок и савијте ноге у коленима, а затим ротирајте горњу половину тела тако да рамени појас лежи на подлози, као и руке, које раширене од тела с длановима који су окренути на доле такође леже на подлози. Главу окрените у супротном смеру од колена и спустите је на подлогу. Када стабилизујете горњи део тела, лагано повлачите карлицу супротно од колена да бисте појачали ефекат истезања. Карлицу повлачите 10 до 20 пута задржавајући је у крајњем положају 5 до 10 секунди, а затим се окрените на леви бок и поново урадите вежбу.

Притисак куком

Лезите на стомак и једну ногу испружите, а другу савијте у куку и колену што више и поставите колено и целу потколеницу да лежи на ћебету или простирци поред тела. Главу окрените супротно од тог колена, руке испружите изнад главе и дланове окрените ка подлози. Из овог почетног положаја извршите лагани притисак савијеним куком ка подлози, истовремено окрећући дланове нагоре. У крајње истегнутом положају задржите се 5 до 10 секунди, вежбу урадите 10 до 20 пута. Поновите исто савијањем друге ноге.

Раме - карлица

Лежећи на десном боку пребаците леву ногу преко уроланог ћебета или простирке за плажу. Опружите прсте на ногама као балерина и ротирајте рамени појас у супротном смеру од карлице. Док вам је десна рука на подлози, леву раширите од тела и пустите да слободно "виси" у простору поред тела. Лагано гурајте лево раме према подлози, док истовремено карлицу гурате у супротном правцу. У крајње истегнутом положају се задржите 5 до 10 секунди, а вежбу поновите 10 до 20 пута. Урадите је затим на исти начин лежећи на другом боку.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas