Oglas
· · Komentari: 0

Kako najjefikasnije da upotrebite kremu za sunčanje? Potražite ove SASTOJKE

Nikad nije kasno da počnete da štitite svoj melanin - s obzirom da je rak kože vodeći uzrok smrti od raka širom sveta, važno je da uspostavite efikasnu rutinu zaštite pre nego što započnete letnji odmor

1655125970_sunblock-g9f1f33bbb_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Jedna od najvećih zabluda oko nege kože je da što je vaša koža tamnija, manja je verovatnoća da ćete morati da nosite kremu za sunčanje. Nažalost, jaki efekti sunca napadaju sve tonove i boje kože, a produženo izlaganje suncu brže će ostariti vašu kožu. Najbolji način da zaštitite svoju kožu od pega i od sunca, brzog starenja i raka kože je da svakodnevno nanesete kremu za sunčanje na lice i telo.

Pročitajte još: Vaša KOŽA može izgledati blistavo i ujednačeno: Pružite joj pravilnu negu koju preporučuju naučnici (FOTO)

Prednosti protiv starenja

I dalje postoji kultura sunčanja koja podstiče ljude koji prirodno nemaju bogato pigmentiranu kožu da traže alternativne načine da je dobiju. Ovo može uključivati provođenje sati na suncu više nego što bi trebalo ili u solarijumu. Međutim, koncentrisani periodi izlaganja suncu su veoma opasni i ne treba ih shvatati olako. Takođe, sunce stari vašu kožu, s toga je važno da ako želite da se izlažete suncu dugi niz sati, da upotrebljavate kremu za sunčanje. 

Zdravstvene beneficije

Možda je najvažniji razlog da stalno nosite kremu za sunčanje vaše zdravlje. Vaše zdravlje je u opasnosti svaki put kada provedete duži vremenski period na suncu bez kreme za sunčanje. Samo jedna ozbiljna opekotina od sunca u vašem životu povećava rizik od dobijanja raka kože za 50 procenata. Ako dodate više izlaganja suncu, povećavate taj procenat. Dakle, da biste se zaštitili od štetnih UVA/UVB zraka, moraćete svaki dan da nosite kremu za sunčanje od najmanje fatkorom 15. Pošto ne morate da budete "ispečeni" na suncu da biste pretrpeli štetu, trebalo bi da nosite kremu za sunčanje čak i u oblačnim danima. Rak kože nije nešto što treba olako shvatiti; melanom je potencijalni ubica. Takođe je od vitalnog značaja da zaštitite svoju decu visokokvalitetnom kremom za sunčanje jer većina oštećenja na vašoj koži dolazi pre 18. godine. Dobre navike stečene u detinjstvu zaštitiće vašu decu za ceo život.

Potražite ove sastojke

Dok UV zraci izazivaju rak kože i bore, UVB zraci će spaliti vašu kožu, što znači da sunčevi zraci imaju jak udarac. Efikasna krema za sunčanje štiti vašu kožu od oboje. Faktor na bočici je važan, ali ne obuhvata sve karakteristike koje treba da znate o kremi za sunčanje koju biste možda želeli da isprobate. Faktor objašnjava koji nivo zaštite od opekotina se nudi, ali ono što vam ne govori je koliko UV zraka prolazi i oštećuje vaše ćelije, bilo da je formulisano za osetljivu ili suvu kožu, itd. Nekoliko sastojaka koji nude zaštitu od obe vrste zraka uključuju:

  • Titanijum dioksid
  • Avobenzone
  • Parsol 1789
  • Butil metoksidibenzoilmetan
  • Mekoril SKS
  • Tinosorb

Iako sve ovo nije neophodno, bar jedan sastojak mora biti na listi "aktivnih" sastojaka da bi proizvod bio zaista efikasan. 

Kako pravilno naneti kremu za sunčanje 

Osim što je važno da izaberete dobar prozivod, takođe je od vitalnog značaja da se uverite da pravilno nanosite kremu za sunčanje da biste dobili njen puni zaštitni efekat. Evo nekoliko saveta za pravilno stavljanje kreme za sunčanje.

Trebalo bi da nanesete zaštitu od sunca najmanje 20 minuta pre izlaska napolje. Pokušajte da izbegavate izlaganje sunčevoj svetlosti između 10:00 i 16:00 što je više moguće, jer je to tačka u danu u kojoj su sunčevi zraci najjači. Ne štedite na kremi za sunčanje. Morate je obilno nanositi na lice i telo da biste iskoristili sve prednosti. 
Kada ste na otvorenom, ponovo nanesite kremu za sunčanje svakih nekoliko sati tokom dana. Vodootporna krema za sunčanje nije potpuno vodootporna, pa je češće nanosite ako plivate. Još jedno pravilo koje treba zapamtiti: 15 + 30 nije jednako 45. U svetu krema za sunčanje, brojevi deluju pojedinačno. Ne možete dodati brojeve da biste dobili viši nivo zaštite.

Neka zaštita vaše kože bude vaša rutina tokom cele godine, ne samo na leto. Kupujte hidratantne kreme i proizvode za usne koji imaju faktor u sebi i uvrstajte ih u svoju dnevnu rutinu radi dodatne zaštite i ne zaboravite da ohrabrite one koje volite da budu proaktivni u pogledu zaštite svoje kože. Vaša marljivost će se isplatiti zdravijom kožom koja izgleda mlađe.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas