Oglas
· · Komentari: 0
KRALJICA VOĆA

MANDARINA KRALJICA JESENI! Čuva srce, a dobra je i kora!

Pomaže u sprečavanju dijabetesa tipa 2.

1606144320_Depositphotos_9124993_s-2019.jpg
Oglas

Ovo voće čuva zdravlje srca i pomaže u sprečavanju dijabetesa tipa 2. Dobro je sačuvati i koru koja se dodaje čajevima, ali samo ako je neprskana.

Ukusne i mirisne mandarine tokom jeseni trebalo bi jesti u što većim količinama. Ovo sočno voće pomaže pri spuštanju lošeg holesterola i štiti srce, a budući da produžuje osećaj sitosti preporučuje se i onima koji žele da se reše suvišnih kilograma.

Pročitajte još: BRIGA O ZDRAVLJU: Prirodno rešenje za kamen u bubregu (RECEPT)

Pektin u mandarini sprječava rast nivoa šećera u krvi, a time i osećaj gladi. Njeni sastojci, vitamin C i vitamini grupe B, minerali, kalcijum, magnezijum, cink i kalijum, pozitivno deluju na zdravlje mozga poboljšavajući njegove funkcije što doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji.

Osim za mentalnu bistrinu, korisna je i za lepotu - mandarina je bogata antioksidansima koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, stoga je odlično sredstvo za negu lica. 

Razgradnjom beta-karotena iz mandarine sintetiše se vitamin A koji je zaslužan za baršunastu kožu. Mandarina će vam pomoći i da očuvate mladoliki izgled kože - zahvaljujući bogatstvu antioksidanasa štiti od slobodnih radikala. 

Pročitajte još: TESTOSTERON KOD ŽENA: Simptomi koji ukazuju da se luči previše

Novija istraživanja takođe pokazuju da mandarine sadrže supstancu nobletin koja pomaže u borbi protiv gojaznosti, čuva zdravlje arterija i štiti od dijabetesa tipa 2. Čak ni koru mandarine ne bi trebalo da bacate jer je bogata lekovitim eteričnim uljima. 

Mirisne korice mogu da se naseckaju, prosuše i spreme, kako bi se preko zime stavile u čajeve ili kako bi se od njih pripremila mirisna kupka protiv stresa. 

Naravno, trebalo bi koristiti samo koru organski uzgojenih, neprskanih plodova. 

Foto: Depozit

Mandarina spada među najotpornije citruse prema hladnoći.

Pročitajte još: Teški su vam kapci? Niste umorni, vaše oči su PREVIŠE NAPREGNUTE

Dve maske od mandarina

Ako imate li izrazito suvu kožu, sok mandarine pomešajte sa žumancetom, kašikom meda i maslinovim uljem. Nanesite na lice, vrat i dekolte. Držite pola sata, pa isperite mlakom vodom. Ako vam je koža masna, izmešajte mandarinu sa tri kaščice kreme, kaščicom jogurta i nekoliko kapi limunovog soka. Ovu masku držite na licu  20 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas