· · Komentari: 0

Ove namirnice nikako ne smete konzumirati pre plivanja: Izbegavajte ih dok ste na plaži ili bazenu

Stručnjaci ne preporučuju unos ove hrane pre ulaska u vodu

1657536130_brandon-hoogenboom-bLopaeO3738-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Svi smo čuli za pravilo da ne ulazimo u vodu bar pola sata nakon jela, a pored toga postoje i određene namirnice koje bi bilo najpoželjnije izbegavati pre plivanja.

1. Ljuta hrana

Kako nam je telo najviše u vodoravnom položaju dok plivamo, refluks kiseline može predstavljati problem.Taj problem može još više zakomplikovati ljuta i začinjena hrana. Zato izbegavajte papričice, umake i drugu sličnu hranu.

Pročitajte još: Da li izbegavate SUNCE i patite od ALERGIJA? Evo koji vitamin je vaše organizmu HITNO POTREBAN

2. Gazirana pića i voćni sokovi

Ove namirnice lako mogu proizvesti nadutost i grčeve, pa bi idealno bilo da umesto njih pijete običnu vodu. Voćni sokovi i gazirana pića sadrže sastojke koji stvaraju pritisak na želudac, što može otežati plivanje.

3. Alkoholna pića

Konzumacijom pića koja sadrže alkohol umanjuje se sposobnost reagovanja, što može biti poprilično rizično kad uđete u vodu. Najsigurnije bi bilo da potpuno izbegavate alkohol pre ulaska u vodu.

4. Mahunarke

Mahunarke, poput pasulja i graška, sadrže mnogo vlakana koja su generalno dobra za ceo organizam, a posebno digestivni trakt. Ali, isto tako mogu prouzrokovati nadutost, grčeve i zatvor.

Pročitajte još: Zdravlje na TANJIRU: Zašta je paradajz je NAJZDRAVIJA namirnica koju ovog leta moramo imati na meniju

5. Energetska pića

Energetska pića nisu naši saveznici kada je zdravlje u pitanju i mogu dovesti do mučnine ili dijareje dok ste u vodi. Pored toga, postoji i opasnost od dehidratacije zbog velike količine šećera i natrijuma koji sadrže.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.