Oglas
· · Komentari: 0
FIZIČKA AKTIVNOST

Produžite život HODAJUĆI: Evo koliko koraka morate napraviti svakog dana i smanjite rizik od prerane smrti

Bez obzira na karakteristike, pol, rasu, starosnu dob, pred svima je isti zadatak - da hodaju što više kako bi produžili svoj život

1614900997_setnja.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Broj koraka koje napravimo dnevno ipak ima veze sa zdravljem i dugovečnošću. Rutina duže dnevne šetnje od najmanje 8 hiljada koraka smanjiće rizik od prerane smrti, odnosno značajno će doprineti produžetku našeg života.

Pročitajte još: Italijani predvideli koronu još 1962. godine?! Otkriveno šta stoji iza ilustracije napravljene pre 50 GODINA (FOTO)

Studija je pokazala da više koraka znači i manji rizik od smrti. Pritom intenzitet hodanja nije bio važan.

U studiji, objavljenoj u časopisu JAMA, utvrđeno je da osobe koje dnevno šetaju najmanje osam hiljada koraka, odnosno oko 6,5 kilometara imaju izglede za duži životni vek, uključujući i rizik prerane smrti usled raka i bolesti srca, u odnosu na one koji hodaju dvostruko manje. Ako hodate i više, 12.000 koraka, vaši izgledi za smrt u razdoblju od narednih deset godina će biti 65 posto manji od onih koji naprave četiri hiljade koraka.

Pročitajte još: Ipak postoji pomoć za OŽILJKE: Birajte kreme sa ovim sastojcima

Do ovih rezultata naučnici su došli analizom podataka sa reprezentativnog uzorka od 4840 Amerikanaca starijih od 40 godina, koje su pratili deset godina i brojali im korake uređajem koji su nosili na kukovima. U desetogodišnjem razdoblju umrlo je 1165 učesnika istraživanja.

Pokazalo se da više koraka značilo i manji rizik od smrti. Pritom intenzitet hodanja nije bio važan.

Pročitajte još: Muči vas PERUT? Napravite smesu sa LIMUNOM

U tekstu se napominje da se, s obzirom na postojeću situaciju sa korona virusom, možete šetati i u kući, u mestu, ali i napolju pod uslovom da održavate razmaka u odnosu na druge ljude.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas