Oglas
· · Komentari: 0

Šest razloga zbog kojih bi trebalo da pijete vodu na prazan stomak: Tokom jutra je posebno važno

Adekvatna hidratacija tela ključna je za naše opšte zdravlje i blagostanje

1701093587_shutterstock_400659769.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

I dok bi konzumiranje dovoljno vode trebalo da bude visoko na vašoj listi dnevnih obaveza, ispijanje vode na prazan stomak se pokazalo posebno korisnim.

U nastavku ćete pronaći 6 dobrih razloga zašto bi trebalo da pijete vodu na prazan stomak.

Čisti creva na prirodan način

Dehidracija je jedan od najčešćih uzroka hronične opstipacije. Probavnom sistemu je potrebna voda da bi izbacio ostatke hrane. Ako u telu nema dovoljno vode, debelo crevo apsorbuje vodu, što može dovesti do opstipacije. Konzumiranje vode na prazan stomak pomaže prirodnom čišćenju creva i stoga pomaže u regulisanju digestivnog sistema.

Voda na prazan stomak ispire toksine

Stručnjaci tvrde da voda za piće na prazan stomak uklanja toksine iz organizma. To je uglavnom zato što kada nema ničega u stomaku, voda radi svoj posao efikasnije, eliminišući toksine iz tela. Eliminacija toksina poboljšava kvalitet kože i daje blistavost licu.

Jača imuni sistem

Naučna istraživanja potvrđuju da konzumiranje vode na prazan stomak jača imuni sistem poboljšavajući različite telesne funkcije. U povezanoj studiji, 40 pacijenata sa dijabetesom tipa 2, nakon 8 nedelja konzumiranje vode na prazan stomak, imalo je veći gubitak težine, kao i niži nivo šećera u krvi. Pored toga, voda za piće na prazan stomak je izazvala smanjenje nivoa holesterola i triglicerida.

Voda na prazan stomak povećava energiju

Voda je ključna za održavanje nivoa energije, a mnogo više kada je pijete na prazan stomak nakon spavanja. Konzumiranje vode na prazan stomak stimuliše crvena krvna zrnca, što povećava nivo energije u telu.

Ubrzava metabolizam

Nije slučajno što svaki nutricionista preporučuje adekvatno konzumiranje vode. Zabavna činjenica: Brzina metabolizma se povećava za oko 25% ako pijete vodu na prazan stomak.

Pomaže u smanjenju težine

Kako voda ubrzava metabolizam, telo takođe ima tendenciju da brže sagoreva kalorije. Ovo je jedna od najboljih strategija koje možete slediti ako želite da smršate.

Hladna voda ili voda na sobnoj temperaturi?

Bez obzira da li je hladna ili sobne temperature, konzumiranje vode ujutru na prazan stomak ima svoje prednosti.

Hladna voda brže povećava vašu energiju, "razbuđuje" vaš metabolizam i vaš um, dok voda sobne temperature smiruje organizam i ubrzava varenje što može biti od koristi ako imate problema sa pražnjenjem creva. Takođe pomaže u oslobađanju od stresa.Stvari na koje treba paziti

Stručnjaci preporučuju trudnicama da izbegavaju da piju vodu na prazan stomak, jer je važno da jedu redovno kako bi sprečile nizak nivo šećera u krvi. Iz tog razloga često preporučuju redovne obroke i užine (6 puta dnevno). Takođe, vredi napomenuti da, iako voda može pomoći u smanjenju unosa kalorija i na kraju pomoći u gubitku težine, konzumiranje previše vode da bi se obuzdala glad i ne jede izbalansiran obrok sa adekvatnim hranljivim materijama nije dobra ideja. Najbolje je piti umerenu količinu vode, a zatim jesti zdrav obrok.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas