Oglas
· · Komentari: 0

Danas je Svetski dan srca: Evo kako možete da smanjite rizik od kardiovaskularnih bolesti - možete početi odmah

Povodom Svetskog dana srca 29. septembra, razgovaramo sa Profesorkom dr Ivanom Nedeljković, kardiologom sa Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije o tome kako možemo uticati na smanjenje pojave bolesti srca i krvnih sudova.

1695386831_shutterstock_1006754710.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti, povećanog oboljevanja i invaliditeta, one povećavaju troškove, predstavljaju socioekonomsko opterećenje i smanjuju kvalitet života. Klinička slika je veoma raznovrsna, tok je podmukao, nekad iznenadan i posledice nisu samo problem pojedinca, nego cele porodice i šire društvene zajednice. Klasični faktori rizika su hipertenzija, visok holesterol, pušenje, dijabetes i gojaznost. Iako se ovi faktori rizika mogu menjati, za razliku od godina starosti i genetike, oni u značajnoj meri učestvuju u rizicima od smrti: povišen krvni pritisak (13%), upotreba duvana (9%), povišen nivo šećera u krvi (6%), fizička neaktivnost (6%), i prekomerna telesna masa i gojaznost (5%).

Smanjenje faktora rizika smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i od drugih hroničnih stanja, uključujući određene vrste raka. Savetuje se promena stila života (zdrava ishrana, fizička aktivnost, prestanak pušenja), kontrola krvnog pritiska i holesterola, rano otkrivanje i lečenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, uprkos svim merama, podaci pokazuju da su, kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrti u 51,8% slučajeva u Srbiji. 

Prof. Dr Ivana Nedeljković, Subspecijalista kardiolog, Klinika za kardiologiju, UKCS

Zbog nedovoljno uspešnog napretka, istraživanja su usmerena na pronalaženje novih ranih faktora za razvoj ateroskleroze, a naša obaveza je da ova znanja prenosimo i pacijentima i naizgled zdravim osobama u cilju očuvanja zdravlja i kvaliteta života. Studije su izdvojile homocistein, aminokiselinu, čiji povišeni nivoi u krvi mogu doprineti razvoju i napredovanju ateroskleroze. Povišeni nivoi homocisteina su povezani sa oštećenjem zidova krvnih sudova, hroničnom upalom krvnih sudova, nakupljanjem holesterola i drugih lipida u zidovima arterija, a mogu da izazovu agregaciju trombocita i stvaranje krvnih ugrušaka (tromba) unutar arterija, pa tako dovedu do srčanog i moždanog udara.

Povišeni nivoi homocisteina su često udruženi sa drugim faktorima rizika, kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol i pušenje. Kombinacija ovih faktora rizika dodatno povećava verovatnoću za neželjene kardiovaskularne događaje. Nivo homocisteina je važno pratiti i kod osoba sa diabetes melitusom (tip 2) koji je i sam po sebi jedan od najjačih faktora rizika za kardiovaskularne bolesti. Povišeni nivoi homocisteina su povezani sa insulinskom rezistencijom i lekovima koji se koriste za povišen šećer i pritisak.

Za smanjenje nivoa homocisteina preporučuju se promene u ishrani i suplementacija vitaminima B (kao što su folna kiselina, vitamin B6 i vitamin B12). Najvažnija je konsultacija sa lekarom i kardiologom za individualne preporuke zasnovane na laboratorijskim analizama krvi i odabiru pravog leka, jer nisu svi preparati isti.

Najpovoljnija je primena aktivnog oblika folne kiseline, 5-metiltetrahidrofolata (5-MTHF), koji telo lako koristi. Kada su nivoi folata dovoljni, telo može efikasno da reguliše homocistein, što dovodi do nižih koncentracija u krvi. Pored folata blagotvorna je primena vitamina B6 i B12.

Povezanost homocisteina i aspirina – značaj primene folne kiseline uz aspirin

Acetilsalicilna kiselina, obično poznata kao aspirin, je lek koji je široko korišćen zbog svojih prednosti u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih bolesti. Odnos između nivoa aspirina i homocisteina u telu je složen i veoma važan. Aspirin može ometati pretvaranje homocisteina u cistein, što može dovesti do povišenih nivoa homocisteina. Isto tako, homocistein je nezavisni faktor rizika za nastanak rezistencije na aspirin, zbog čega se često pribegava povećanju doze čime se, na žalost, povećava i rizik od krvarenja. 1/3 osoba sa kardiovaskularnim poremećajima je rezistentna na aspirin. Aspirin povećava izbacivanje folate, pa tako povećava nivo homocisteina. Ove interakcije se sprečavaju primenom vitamina D3, B1, B6 i B12.

Foto: promo

Mesto D vitamina u prevenciji

Vitamin D može uticati na kardiovaskularno zdravlje kroz nekoliko mehanizama, kao što su njegovi efekti na regulaciju krvnog pritiska, upalu i funkciju krvnih sudova. Studije sugerišu da osobe sa nižim nivoima vitamina D mogu biti izložene većem riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Svojim pacijentima koji su u riziku od nastanka bolesti srca i krvnih sudova, kao i onima koji koriste aspirin, lekove za pritisak i šećer, preporučujem  CardioVitamin® FD3. On sadrži 800μg aktivnog oblika folne kiseline, 1000 IU vitamina D3 i vitamine B1, B6, B12. Ovi aktivni sastojci doprinose normalnom metabolizmu homocisteina, stvaranju kolagena za normalnu funkciju krvnih sudova, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, smanjenju umora i iscrpljenosti. Aktivan oblik folne kiseline iz CardioVitamin® FD3 kapsula sa aspirinom deluje sinergistički na poboljšanje funkcije zidova krvnih sudova, čime se obezbeđuje maksimalna zaštita od neželjenih događaja, kao što su infarkt i moždani udar.

Naša obaveza je da procenimo i sprečimo vitaminske deficite i visok nivo homocisteina i da svojim pacijentima prepišemo CardioVitamin® FD3 - proizvod koji voli naš kardiovaskularni sistem.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas