· · Komentari: 0
KORISNO

NEŽNA KOŽA: Za meke i glatke pete, izbegavajte ovih nekoliko stvari!

Iscucala i gruba stopala nisu retkost, pogotovo u zimskom periodu. Evo kako da predupredite taj problem.

1607596139_Depositphotos_10895858_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Ako vas bez obzira na adekvatnu negu muče suve i ispucale pete, važno je da otkrijete uzrok problema. Ponekad je to povezano za obućom koju nosimo, a nekad je posledica infekcije koju je neophodno lečiti. Najčešće, na ispucale pete utiču:

1. Gljivične infekcije

Razlog zbog kog koža na petama lako puca ponekad može biti ozbiljnije prirode. Ako nosite duboke čizme ili cipele, a veći deo dana provodite u toploj kancelariji, noge vam se više znoje. To dovodi do nakupljanja vlage u obući, koja onda postaje plodno tlo za gljivice. Sve će se odraziti na kožu koja će početi da puca i ljušti se. 

Stopala će se manje znojiti u plićim cipelama napravljenim od prirodne kože, pa razmislite da jedne takve držite u ormariću i preobujete ih kad dođete na posao.

Ako se uprkos redovnom pilingu i tretiranju stopala kremama suočavate sa ispucalim petama, obratite se lekaru koji će utvrditi da li je problem gljivična infekcija. 

Pročitajte još: Oprez! Ovoga se plaši svaka žena! Ne ignorišite simptome uporne Ešerihije

2. Neadekvatna obuća

Foto: Depozit

Ako imate neudobnu ili premalu obuću, tokom hodanja će nastati trenje, pa će koža zadebljati i početi da puca, a sve to pratiće bolni žuljevi. 

Pri odabiru cipela, pre svega se vodite udobnošću!

3. Dehidracija

Nedovoljan unos vode utiče na ceo organizam, pa i na izgled kože. Ako pijete manje od 2 litre dnevno, koža će biti suva i sklona perutanju, što važi i za pete.

Pročitajte još: OBRATITE PAŽNJU: Koliko minuta NE SME trajati obavljanje velike nužde?

4. Ekcem

Ekcem je upalna bolest kože. Simptomi su najčešće svrab, crvenilo, natečenost i ispucalost kože. Ukoliko primećujete pojavu navedenih simptoma i na svojim stopalima, obratite se lekaru, baš kao i u slučaju sumnje na gljivičnu infekciju. 

Pročitajte još: Radiolog iz Niša otkriva ključne simptome: Evo kada se morate javiti lekaru

5. Prirodna obnova kože

Ako su u vašem slučaju ispucale pete kratkotrajna pojava koju brzo sanirate, onda se radi o prirodnom procesu revitalizacije kože i nema razloga za brigu.

Pročitajte još: Greške koje pravimo SVAKO JUTRO, a narušavaju dnevnu produktivnost i raspoloženje

6. Sunčanje bez zaštite

Mislili ste da će vas boravak na plaži preporoditi od glave do pete, ali vratili ste se sa letovanja sa ispucalim petama? Razlog za to najverovatnije je prekomerno izlaganje stopala suncu. Upravo su stopala deo tela koji zaboravljamo da namažemo kremom za sunčanje ili mislimo da im uopšte ne treba UV zaštita. Naravno, to je pogrešno. Izlaganje stopala suncu dovešće do pucanja kože.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.