· · Komentari: 1
ISCRPLJENOST

Zašto je važno otići na SPAVANJE PRE PONOĆI? Doktori daju objašnjenje

Ukoliko se često osećate umorno ili iscrpljeno, to može biti povezano sa vremenom kada odlazite na spavanje.

1603802647_Depositphotos_7611272_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Sati pre ponoći veoma su dragoceni za naše telo, kako se pretpostavlja zbog noćne promene svetlosti. Doktorka Nerina Ramlakan otkrila je da svaka ćelija našeg organizma reaguje na kretanje Zemlje i Meseca.

Naučno je dokazano da postoji izvesni sinhronicitet. U mozgu postoji deo koji određuje cirkadijalni ritam, i zadužen je za usklađivanje tela i količine svetlosti i tame koja nas okružuje. Stoga, kada osvetljenje utihne, do epifize stiže poruka i ćelije u skladu sa njom usaglašavaju svoj rad.

Pročitajte još: Umorni ste? Kako se kvalitetno NASPAVATI i šta sve utiče na to

Drugim rečima, naš cirkadijalni ritam utiče na važne aspekte organizma, kao što su krvni pritisak, termoregulacija i lučenje hormona.

U skladu sa tim, doktorka Ramlakan posavetovala je sve čitaoce kada je optimalno vreme za odlazak u krevet da bi smo se sutradan osećali odmorno i poletno.

Tajna leži u poslednjih 90 minuta pre ponoći, jer tada organizam najbolje može da napuni baterije.

U tom periodu ćelije se podmlađuju, a to se odražava na naše fizičko, mentalno, emocionalno, pa čak i duhovno stanje. Postoji nešto isceljujuće u ovoj navici, koja predstavlja prvu fazu sna.

Pročitajte još: STRUČNJAK OTKRIVA: Evo šta da uradite ako se PROBUDITE tokom noći i NE MOŽETE ponovno da zaspite

Za kraj, doktorka je podelila i sledeće, mozak tada obavlja neophodne funkcije i prepakuje informacije, dok se istovremeno nivo adrenalina smanjuje, a samim tim i nagomilani stres.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.