· · Komentari: 0

Ako ste neraspoloženi i napeti, moguće je da vam nedostaje jedan mineral: Od njega zavisi mnogo toga

Obratite pažnju na tegobe

1660028784_pexels-andrea-piacquadio-3767411.jpg
Foto: Pexels

Stres je jedan od najvećih neprijatelja čovekovog zdravlja. Loše utiče na raspoloženje, san, imunitet i kvalitet života. Sprovedena istraživanja pokazuju da stres može da iscrpi važne minerale u našem organizmu. Izmđu ostalog i magnezijum.

A kada dođe do smanjenja nivoa magnezijuma u organizmu postajemo još podložniji osećaju stresa. U suštini to je začarani krug - stres iscrpljuje magnezijum u organizmu, a manjak ovog minerala dodatno  umanjuje mogućnost borbe protiv stresa.

Magnezijum je krucijalan za zdravlje kostiju, regulaciju šećera u krvi, proizvodnju energije i još mnogo toga. On je veoma važan za ljudski organizam jer je uključen u više od 300 vitalnih metaboličkih procesa u telu. Magnezijum je osmi najčešći mineral na Zemlji i treći najčešći mineral u morskoj vodi, nakon natrijuma i hlorida. Za nas je najvažnija činjenica da je to četvrti najčešći mineral u ljudskom telu. Najviše ga ima u kostima i zubima, oko 60, odnosno 65%, ostatak je u mišićnom tkivu i ćelijama, a 1% u krvi.

Pročitajte još: Znamo da je doručak važan, ali kako PRESKAKANJE RUČKA deluje na naše telo?

Ako našem organizmu nedostaje ovaj mineral podložniji ste stresu, razdražljivosti i nepovoljnim promenama raspoloženja. Zato je važno da ga unosimo preko hrane - lisnato povrće, avokado, crna čokolada. banane, integralne žitarice, orašasti plodovi, semenke samo su neke od namirnice koje obiluju magnezijumom.

Simptomi koji mogu ukazivati da organizmu nedostaje magnezijum:

  • umor
  • gubitak apetita
  • mučnina
  • slabost
  • povraćanje
  • utrnulost
  • grčevi u mišićima
  • poremećeni srčani ritam

Bonus video:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.