· · Komentari: 0
ISTRAŽIVANJA

DOKAZANO: Alkohol ne može da ublaži tugu

Iako se kaže da alkohol pomaže i ublažava tugu, on je u stvari samo produžava, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Tokiju

1608312783_alkohol.jpg
Foto: depositphotos

Tim japanskih istraživača kojim je rukovodio profesor farmakologije Norio Macuki otkrio je da etanol sadržan u alkoholu ne pomaže zaboravu, kao što se veruje, već naprotiv doprinosi tome da uspomene ostanu dobro usađene u pamćenje.

Pročitajte još: Najčešći razlog PROŠIRENIH VENA: Izbegnite ih na vreme

Profesor Macuki zbog toga savetuje da se ne poseže za alkoholom ako se želi zaboraviti neko neprijatno iskustvo, već da ga je bolje, što je brže moguće, izbrisati nečim prijatnim.

 

 

Foto: despositos

Istraživači su došli do tog otkrića testiranjem laboratorijskih pacova koje su podvrgavali blagim strujnim udarima i potom ih vraćali u kavez, posle čega bi, svaki put kada bi otvarali kavez, glodari bili prestravljeni. Posmatrajući reakcije kod grupe životinja kojoj su ubrizgali alokohol i druge kojoj su davali fiziološki rastvor, istraživači su utvrdili da je strah trajao duže, u proseku dve sedmice, kod pacova koji su dobijali alkohol.

- Ako te rezultate primenimo na ljude, to znači da će loše uspomene kojih želimo da se oslobodimo trajati duže ukoliko unosimo alkohol, mada na trenutke dolazi do izvesne euforije - ističu japanski istraživači.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.