· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Evo kako prekid sna utiče na raspoloženje

Osim što je potrebno tokom noći spavati između sedam i devet sati, način na koji spavamo takođe je veoma važan.

1619707489_san.jpg
Foto: Pexels

Stručnjaci su se bavili time, kada je pravo vreme za spavanje, kako dnevne obaveze utiču na kvalitet sna i slično, a prema nekim istraživanjima  i prekidi sna u toku noći imaju određeni uticaj na nas.

Pročitajte još: Evo koliko dugo smete da koristite jedan brijač, a da se ne ZARAZITE?

Rezultati istraživanja su pokazali da prekidanje sna ima veoma negativan efekat na nas posle buđenja i da je gore tako spavati nego spavati vremenski kraće.

Razlozi za prekidanje sna mogu biti različiti – od zdravstvenih, preko neočekivanih, a najčešće se budimo sami u toku noći kada imamo osećaj da ćemo zakasniti ili se bojimo da ćemo se uspavati i da nećemo ustati na vreme. Isprekidan san je najveći razlog za neraspoloženje od ranog jutra

Koliko god da nam se čini da se zbog manjka sna možemo tako osećati, naučnici su došli do zaključka da je ipak prekidanje sna jači uzrok neraspoloženja. Istraživanje je uključivalo 62 osobe koje su bile izlagane različitim uslovima za spavanje.

Pročitajte još: Zašto je bolje spavati na LEVOJ STRANI tela? Ovo su NAJVAŽNIJI razlozi

Nakon tri uzastopne noći, koliko je trajao eksperiment, učesnici su bili izloženi prisilnim buđenjima nekoliko puta u toku noći ili su kasno odlazili na spavanje. Upravo se tako došlo do zaključka – na koji način prekidanje sna utiče na raspoloženje, a kako kasno odlaženje na spavanje utiče na naš organizam. Prekidanje sna veoma je stresno za naš organizam koji se zbog toga ne odmara dovoljno i ne prolazi kroz sve faze sna na način na koji bi trebalo – što dovodi do značajnog pada dobrog raspoloženja.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.