Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Slatka, ukusna, sočna i izuzetno zdrava: Evo zbog čega treba jesti ŠARGAREPU

Bogata vitaminima

1602855515_Depositphotos_16768867_s-2019.jpg
Foto: depositphotos
Oglas

Šargarepa ima moć da oplemeni svako jelo, a čorbe, supe i gulaši su bez nje nezamislivi. Dobra je kuvana, a još bolja sveža za zdravlje kože, očiju, stomak i zube.

Pročitajte još: Da li je MOGUĆE da smo KIVI sve vreme JELI POGREŠNO?

Šargarepa je bogata beta karotenom koji je izuztno moćan antioksidant koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Stomak obožava šargarepu, jer poboljšava probavu. Tačnije, pospešuje stvaranje pljuvačke i prikuplja esencijalne minerale, vitamine i enzime koji poboljšavaju probavu. Redovnom konzumacijom sveža šargarepa sprečava pojavu gastritisa! Važan je i podatak da šargarepa sadrži i fitonutrijent koji se zove falkarinol, a koji pospešuje zdravlje debelog creva i sprečava nastanak raka.

Aromatična salata od sveže šargarepe
Šargarepa se očisti, izrenda i ostavi da stoji 15 minuta. Doda se sitno iseckan beli luk, posoli se i začini maslinovim uljem i sitno iseckanim peršunom i orasima.
 

Bogata i alkalnim elementima koji pročišćavaju i revitalizuju krv, a kalijum, kojim je šargarepa bogata, pomaže da u organizmu da održi krvni pritisak. Regulaiše i šećer u krvi jer sadrži karotenoide. Zbog upijajućih vlakana kojima je bogata ima mogućnost da poveća dobar, a snizi loš holesterol i na taj način preventivno deluje na stvaranje ugrušaka i zdravlje srca.

Šargarepe neutrališemo bakterije u ustima, pa spreča kvarenje zuba. Dobra je i kao prva pomoć kod posekotina i ogrebotina, jer oblozi od narendane šargarepe mogu da zaustave krvarenje. Dakle, pored toga što je savršeno sladak izbor za detoksikaciju organizma ima dobar uticaj i na zdravlje očiju, kose, noktiju i tako što obnavlja ćelije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas