Oglas
· · Komentari: 0
Sabati Safir

Italijanski adut na svetskom tržištu su fine, savremene, lovno-sportske puške zavidne preciznosti

"Sabati" ne radi preskupo oružje, poput mnogih italijanskih firmi, ali su oni jedna od retkih koja ima potpuno zaokružen sopstveni proizvodni proces

Sabati.jpg
Sabati -Sabati, press IVA 2019.
Oglas

Ko dobro poznaje italijansku oružarsku scenu neće biti posebno iznenađen što baš firma “Sabati S.P.A” iz Gardonea, prate ideju firme “Chirstensen Arms” o primeni i obradi najsavremenijih materijala - titanijuma, karbonskih vlakana, fiberglasa, visokolegiranih nerđajućih čelika i raznih vrsta visokootpornih aluminijumskih legura - ergala. Pored jakog razvojnog biroa “Sabati” ima i sopstvenu proizvodnju cevi, kundaka i svih sklopova, koji se ugrađuju i u mnoge puške zvučnih imena.

Pročitajte još: Adrenalinski izazov - u lov na afričkog bivola puškom skromne kinetičke energije

Sabati Safir Varmint Karbon, foto: Sabati promo

Na konstrukciji modela Safir, "Sabati" je nadgradio dve još modernije precizne lovno-sportsko-taktičke puške, koje nose imena Sabati Safir Varmint Karbon i Safir Taktikal Karbon. Odlika modela Saphire je da zatvarač bravi direktno u cevi (ne u sanduku) preko tri zabravljujuća brega, postavljena pod uglom od 120 stepeni. To odmah hod ručice pri repetiranju svodi na 60, a ne na 90 stepeni. Sanduk modela Safir urađen je od ergala 55, zajedno sa Pikatini šinom. Važna odlika ovog modela je da omogućava zamenu cevi i kalibara. Ponuđen je u tri grupe kalibara. A grupa: .243 Vin; .308 Vin; 7 mm RSAUM i 7 mm-08 R. B grupa: .270 Vin; .30-06 S; 6,5x55 SE; 7X57; 7X64 i 8x57 JS. C grupa: 7 mm Rem. Mag. i .300 Vin. Mag.

Odgovor na nemački Sauer 202

Veliki otvor za deo šake oko palca na modelu Varmint, foto: Sabati promo

Svaka cev na modelima Safir na ustima ima narezan navoj (1/2-20 UNF) sa zaštitnom navrtkom, na koji se može pričvrstiti gasna kočnica - kompenzator trzaja ili prigušivač pucnja gde je to dozvoljeno. Zatvarač Sabati Safir urađen je iz tri dela. Prvi deo je plivajuće čelo zatvarača sa tri braveća brega. U jednom od bregova je široki izvlakač, a na suprotnoj strani od izvlakača je okrugli izbacivač. Dno čaure je utopljeno duboko u čelu zatvarača. U čelu zatvarača je bočni otvor za odvod sagorelih barutnih gasova, ukoliko bi došlo do prskanja kapisle ili čaure. Drugi deo je cilindrično telo zatvarača sa uzdužnim kanalom, a treći deo je ručica zatvarača. Cev i zatvarač su od čelika AISI 4140 (42 CrMo4) i proizvođač garantuje da svaki od tri braveća brega ostvaruje identičan kontakt sa svojim ležištem u cevi. Kočnica ima dva položaja i smeštena je iza ručice zatvarača. Okvir je izmenjiv, jednoredni, kapaciteta tri metka.

Samo tri kalibra

Zatvarač bravi direktno u cevi preko tri zabravljujuća brega, postavljena pod uglom od 120 stepeni, foto: Sabati promo

Podmodeli Safir Varmint Karbon i Safir Taktikal Karbon imaju MMR ožlebljenje, tanku čeličnu cev, spolja obloženu karbonskim vlaknima koja su ojačana fiberglasom. Cev oba podmodela je duga 610 mm i na ustima ima pomenuti navoj sada 5/8-24. Spoljašnji prečnik cevi se sa 28 mm svodi na 22 mm. Unutrašnji čelični deo cevi ima na ustima prečnik 16 mm.

Samo rad na konstruisanju i ispitivanju ove karbonske cevi trajao je dve godine, što govori o složenosti ovog postupka. Oba podmodela se s obzirom na specifičnost namene (Varmint i Taktikal), što ne isključuje i lov na najvećim lovnim daljinama, rade samo u tri kalibra: 6,5 Kredmor, .308 Vin. i .300 Vin. Mag. Puške su ukupno duge 1160 mm, a masa im je 3,7, odnosno 4,1 kg.

Izbor mehanizma za okidanje

Podesiva obrazina na modelu Taktikal,foto: Sabati promo

Sa zrnima 155 grejna (10 grama), proizvođač garantuje preciznost 3/4 MOA. Na raspolaganju su tri mehanizma za okidanje. Prvi je Set i on omogućava podešavanje sile u opsegu od 0,25 do 1,5 daN. Drugi standard triger opaljuje pri sili od 1,2 daN. Treći DSMT triger sa dva kolena i silom od 0,25 daN. U sva tri slučaja okidanje je fino - ručno doterano. Ovi sklopovi mehanizma za okidanje su međusobno izmenjivi.

Pročitajte još: Sačmarica ili lovački karabin? Koliko lovaca uviđa da su im potrebne samo dve puške

Taktikal model ima pravi taktički pištoljski rukohvat, foto: Sabati promo

Kundaci na oba modela su od crnog hrapavog polimera ojačanog fiberglasom. Varmint ima veliki tamb houl, otvor za deo šake oko palca i pištoljski rukohvat. Taktikal model ima pravi taktički pištoljski rukohvat. Oba kundaka imaju podesivu obrazinu. Varmint model oblikom kundaka i masom zadovoljava i zahteve precizne dalekometne lovne puške, dok Taktikal Karbon, pored službene upotrebe može da bude i odlična puška za sve popularnije sportsko dalekometno streljaštvo. Iako nemamo cene ovih karbonskih pušaka, s nestrpljenjem ih očekujemo na našem tržištu.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas