· · Komentari: 0
Q-5 Meč SF

Pred dilemom da li da proizvede pištolj sa polimerskim ramom ili ceo od čelika, nemački proizvođač je izabrao - OBA

Valter ima vekovno iskustvo sa pištoljima kompletno izrađenim od čelika a njihovi sportski modeli neretko su uzimali Olimpijske medalje

1596531291_Q5.jpg
Q5 - foto: D.Šaponjić

Fabrika koju je osnovao lovac, strelac i talentovani konstruktor Karl Valter postigla je svetsku slavu. Uprkos sporadičnim pokušajima Valter već dugo nije uspevao da postigne tržišni uspeh sa nekim svojim modelom.U Nirnbergu smo bili u prilici da detaljnije razgledamo novi, takmičarski model slavne kompanije. Označen je kao Valter Q-5 Meč i dolazi u dve verzije, sa polimerskim i čeličnim ramom koja je označena prefiksom SF (steel frame). 

Pročitajte još: RAJ ZA SRBE! Ako OVDE letujete dobijate besplatne ležaljke, suncobrane i peškire, a DVOJE DECE NE PLAĆA NIŠTA

Pročitajte još: Diskretni zaštitnik (FOTO)

Najnoviji sportski model Valtera, foto: D.Šaponjić

Mlađa populacija ljubitelja oružja zahtevala je novo oružje primereno zahtevima dinamičnih sportskih disciplina. Kompanija se suočila sa izborom. S jedne strane, tradicija na kojoj je izgrađena reputacija, sa visoko-kvalitetnim potpuno čeličnim pištoljima koji znatno redukuju trzaj i odskok cevi uz balans kojem polimerski modeli teško mogu da pariraju. Nasuprot tome, pištoljima sa polimerskim ramom lakše se manevriše, brže se prenosi nišanska tačka, a osim manje mase i cena je značajno manja. Umesto da se odluče za jedno rešenje, u valteru su odlučili da “igraju na obe karte”, tako da kupac novog Q-5 Meč sam rešava  dilemu. 

Takmičarske ambicije 

Novi sportski model ne krije svoje gene nasleđene od polimerskog PPQ. Poluautomatski pištolj kalibra 9 mm Para sa već uobičajenom SIG modifikacijom Brauningove oscilujuće cevi. Unutrašnji udarač i dvoredni okvir povećanog kapaciteta, sve to je već viđeno još na modelu P-99. Novo oružje ipak nudi i nešto više.  

Laka manipulacija i pregledni nišani, foto: D.Šaponjić

Kada Q-5 Meč SF uzmete u ruku prvo ćete zapaziti povećanu masu. Razlika je osetna, u odnosu na standardni model ovaj “sportista” teži je za više od 400 grama i sa praznim okvirom prelazi 1200 grama, što ga čini skoro dvostruko težim od nekih savremenih službenih modela u istom kalibru. Pri brzom prenošenju nišanske tačke ima tendenciju da nastavi kretanje izvan planiranog, ali je balans oružja i osećaj u rukama zaista dobar. Na štandu kompanije ne propuštaju da naglase kako njihov rukohvat spada među najudobnija rešenja na tržištu. I zaista je tako. 

Promišljeno oblikovane površine koje se odlično uklapaju sa anatomijom šake dopunjava mogućnost da na zadnji deo drške postavite jedan od tri inserta različite veličine, a jedan dolazi sa naglašenim “dabrovim repom” koji od eventualne povrede štiti deo šake između palca i kažiprsta. Verzija sa čeličnim ramom ima stranice drške od polimera a za strelce koji žele potpunu kontrolu moguće je naručiti i one izrađene od oštro čekiranog aluminijuma koje se “ukopavaju” u dlanove. 

Olakšana navlaka i portovana cev 

Fabrički “paket: sa dodatnom opremom, foto: D.Šaponjić

Navlaka novog modela je primetno produžena da bi mogla da prihvati cev od 127 mm. Toliko čelika na pokretnom delu konstrukcije kod sportskog oružja znači i promenu balansa što nije dobra osobina. Da bi se umanjili negativni efekti, navlaka je olakšana izrezivanjem serije otvora i manjom debljinom zidova masivne navlake. U prednjem delu, do usta cevi su dva uzdužna otvora na gornjoj strani, pored prednjeg nišana koji dopuštaju korišćenje portovane cevi za smanjivanje odskoka. Tu su takođe i prednji urezi koji olakšavaju repetiranje uklopljeni sa pet obostranih otvora. Dimenzije navlake produžavaju nišansku liniju što je svakako poželjna osobina. 

Serijski su ugrađeni potpuno podesiv zadnji LPA nišan i uočljiva mušica sa optičkim vlaknom crvene boje. Sa gornje strane, iza otvora za izbacivanje čaura nalazi se demontažna pločica za postavljanje sve češće prisutnih refleksnih nišana. Pri kupovini, u koferu sa oružjem dolaze tri pločice za montažu najpopularnijih modela (Trijicon, Leupold i Docter), ali to vas svakako neće ograničavati u izboru. Izvlakač je snažan i neobično dugačak, a može se napipati kada je metak u cevi. Finiš je uobičajen, mat crni tenifer. 

Prilično glomazno oružje, foto: D.Šaponjić

Duga cev meč kvaliteta je klasično žlebljena sa šest polja i desnim korakom uvijanja od 254 mm. Ovo rešenje je odabrano jer pogoduje i korišćenju livenih, olovnih zrna koja zbog niže cene, mnogi takmičari koriste na treninzima. Navodno, poligonalne cevi sa takvom municijom imaju slabije rezultate. Povratna opruga ima masivnu čeličnu vođicu pune dužine a sama opruga je izrađena od trake pravougaonog preseka, baš kao na Gloku. 

Sličniji službenom oružju 

Čelični ram je verovatno ključni deo ovog koncepta. Proteže se do usta cevi i u prednjem donjem delu ima pet ureza po Pikatini Mil.Std-1913 za postavljanje svetlosne jedinice ili laserskog markera. Takva oprema nema primenu u sportskom streljaštvu (barem za sada), ali može biti od koristi za defanzivno ili službeno oružje. Veliki prostor u okviru štitnika okidača nasleđe je službenih modela serije PPQ da se omogući korišćenje oružja sa debelim rukavicama.

Pištolj rasklopljen na osnovne komponenete, foto: D.Šaponjić

Prednji deo štitnika je prav sa uzdužnim žlebovima tako da pružI dobar oslonac za kažiprst slabije ruke pri dvoručnom hvatu. Sa leve strane rama je poluga za rasklapanje koju treba zarotirati uvis za 90 stepeni. Poluga ustavljača navlake pozicionirana je sa obe strane rama. Iako prilično duga, deluje diskretno uz malo, uzdužno narezano proširenje koje omogućava da se poluga aktivira pritiskom palca. 

Okidač i prenosna poluga su jarko plave boje, foto: D.Šaponjić

Dugme za oslobađanje okvira ima dobro odmerene dimenzije, kružni oblik i može da se premesti na desnu stranu. Pomalo neočekivano, izrađeno je od plastike. Na donjem kraju rukohvata je levkasto proširenje koje omogućava brzu izmenu okvira. To je standardno za SF verziju dok je kod polimerskog rama opciona mogućnost. Okvir za SF je kapaciteta 17 metaka, a za polimersku verziju je za metak manji. Naravno, polimerska verzija može da prihvati i duže okvire ali se za tu opciju preporučuje ugradnja levkastog dodatka za dršku. 

Dvostepeno okidanje QD obarača 

Okidač je još jedan element na koji mi je skrenuta pažnja. To je quick defense okidač i poznat je po veoma kratkom resetu posle opaljenja. Subjektivna, proceni je oko 3 mm, što je dobar rezultat za ovaj tip okidanja. Poluga okidača je upadljivo plave boje (kao i prenosne poluge mehanizma što se vidi tek kada rasklopite pištolj), uzdužno je izbrazdana i u sredini je postavljen jezičak sigurnosne kočnice.

Pomalo “uglasta” pojava, foto: D.Šaponjić

Oblik okidača može da bude blago zakrivljen ili potpuno prav, po izboru kupca, a za materijal okidača možete da birate između polimera i aluminijuma. Okidanje je dvostepeno, sa jasnim “kolenom” I silom oko 3 kg, što je retkost kod sistema sa unutrašnjim udaračem.  Nije sjajno ali svakako nije ni loše. 

Pročitajte još: Zaštitni znak malih borbenih timova 

Konačni utisci? Valter sa ovim modelima pokušava da zadrži trenutnu poziciju, jer uz sve dobre osobine ovi pištolji neće doneti preokret na tržištu. U disciplinama praktičnog streljaštva divizije produkcija i standard, suvereno vlada “aristokratija” poput Češke Zbrojovke, Tanfolja, SIG i njihovih klonova. Za početnike je znatno pristupačnije da nabave neki Kanik ili Stožer, a oni koji se ovim sportom bave da bi izbrusili svoje profesionalne veštine kao službeno oružje uglavnom koriste Glok.

Lako i prirodno nišanjenje, foto: D.Šaponjić

Sa cenom od 1700 evra u Evropi (i nešto manjom u SAD) Valter nije jeftino oružje. Naravno, nudi izvesne prednosti ali je pitanje u kojoj meri će privući nove korisnike. Za tako nešto, potrebni su sportski uspesi i vreme. Nadamo se da će ova oružarska legenda uspeti da se vrati na staze stare slave.  

Dragan ŠAPONJIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.