· · Komentari: 0
Prečišćavanje vode

Kako da PRIKUPLJENU VODU pretvorite u PIJAĆU?

Razvijeno je mnoštvo kompaktnih, prenosnih filtera, a za njihovu upotrebu neophodno je koristiti gravitaciju, ručnu pumpu, ili električnu energiju baterijskog napajanja

filteri.jpg
filteri - foto: N. Trifunović

Postoji niz tehnika kojima je prikupljenu vodu moguće dovesti do onog nivoa kada je ona podesna za ljudsku upotrebu. Moguće je uraditi mehaničko, hemijsko ili termičko prečišćavanje. U prvo spadaju tehnike poput sedimentacije i filtriranja, pod hemijskim podrazumevamo tretiranje vode hemikalijama bogatim jodom ili hlorom, a pod termičkim mislim na dobro staro prokuvavanje vode.

Pročitajte još: Snabdeti se pitkom vodom na terenu znači liniju između života i smrti: Mi vam predstavljamo nekoliko načina da preživite

foto: M. Mataruga

Dalje, možemo se koristiti fabričkim sredstvima koja su namenski napravljena za prečišćavanje ili da improvizujemo. Svaki od navedenih načina ima određene prednosti i nije zgoreg poznavati ih sve. Umetnost preživljavanja upravo i jeste u sposobnosti, a ona je apsolutno lakša ako razumemo šta, kako i zašto nešto treba da uradimo.

Uklanjanje patogena

Mehaničko prečišćavanje vode se prvenstveno izvodi pomoću različitih tipova filtera. Jednostavno rečeno, filtriranje je proces u kojem vodu propuštamo kroz neku vrstu membrane-filtera određene poroznosti. Pritom se sve čestice i mikroorganizmi koji su veći od pora filtera zadržavaju sa spoljne strane. Ukoliko je filter odgovarajuće gustine, dobićemo vodu koja je oslobođena od patogena. Kao industrijski standard se uzima da su pore od 0,2 mikrona dovoljno guste da ne dozvole prolaz bakterijama koje i jesu izazivači bolesti. Ipak, mnogi ručni filteri, pogotovo oni jednostavniji nisu u stanju da odstrane i hemijske zagađivače. Ali ako vam je za utehu, voda koju bi trebalo da nađete u realnim situacijama preživljavanja, u principu, nije hemijski zagađena, jer u planinama baš i nećete naći industrijska postrojenja koja će ispustiti fenol u reku.

Katadin Hiker Pro dolazi sa mnoštvom opreme, foto: N. Trifunović

Stotinak godina iskustva

Nije nemoguće da je negde uzvodno neka divlja životinja olakšala creva i tako izmetom zagadila vodu ili je tu našla svoj potpuni smiraj. Zbog toga je jedini bezbedan način da sumnjivu vodu prečistite sami. Dobar filter će u potpunosti odstraniti patogene, a neka od malo boljih rešenja čak će i popraviti sam ukus. Odnosno, voda će imati ukus vode, bez dodatnih "začina".

Ako postoji neko u svetu filtera koga pođednako poštuju na svim kontinentima, onda je to bez sumnje švajcarski proizvođač “Katadin”. Sve što je vezano za njihove proizvode je prvoklasno. Od ideje, pa do tehničkih rešenja, materijala i realizacije. Ovo i ne treba da čudi jer su u biznisu još od tridesetih godina prošlog veka.

Brzo do pitke vode

Autor i Hiker Pro u akciji – čuturica je napunjena čistom vodom za jedan minut, foto: N. Trifunović

Katadin Hiker Pro je jedan od najomiljnijih filtera za brojnu autdors populaciju. Kupuju ga svi, od planinara, ribolovaca i lovaca pa do kampera, vojnika i raznih avanturista. Razlog je jednostavan, ovi filteri rade svoj posao brzo, pouzdano i kada pijete prečišćenu vodu, ona nema onaj odvratni ukus, koji se javlja prilikom korišćenja neke od drugih tehnika prečišćavanja.  Filter dolazi upakovan u kartonsku kutiju sa svim potrebnim dodacima.

Jednostavno sklapanje

U prvom delu kutije se nalazi sam filter. Najlakše ga je opisati kao jednostavnu posudu u koju je smešten specijalni filter od staklenih vlakana, sa jezgrom od aktivnog uglja i dodatne ručne pumpe. Telo je od vrlo kvalitetne plastike transparento crne boje. Dimenzije su vrlo priručne - prečnik je oko 8 cm, a visina sa sklopljenom ručicom 17 cm. U drugom delu kutije je ostatak potrebnih sredstava, smešten u torbicu od nepromočivog platna. Unutar torbice se nalaze crevo sa predfilterom i tegom, plovkom, tubicom sa lubrikantom, i sunđerom. U dodatnoj zip-lok kesici je drugo crevo za čistu vodu i poklopac koji odgovara sve popularnijim flašama od nalgen plastike, kao i nekoliko dodatnih priključaka za creva.

Kapacitet prečišćavanja je litar u minuti, foto: N. Trifunović

Samo sklapanje i upotreba su vrlo jednostavni i intuitivni. Usisno crevo se ovlaš podmaže silikonskim podmazom i navuče na već montiran priključak na telu filtera. Na drugi slobodni kraj navučemo plovak i teg, te postavimo mrežasti predfilter. Podignemo ručicu pumpe i okrenemo je za 180 stepeni. Skinemo zaštitni crveni čep i montiramo crevo iz kesice na priključak na srednjem delu poklopca filtera. Kapacitet prečišćavanja je litar u minuti a masa uređaja 300 grama, a životni vek filtera je oko 750 litara vode. Ukoliko filter koristimo prvi put, prvih četvrt do pola litra vode treba odbaciti jer izlazi bela tečnost. U pitanju je neka vrsta konzervansa za filter koji pomaže kod skladištenja.

Savršen izbor

 foto: N. Trifunović

“Katadinov” BeFree Tactical, najlakše opisati kao sklopivu gumenu flašu sa filter membranom. Za razliku od prethodnog rešenja, nije potrebno da imate posebnu posudu za čistu vodu. Dovoljno je da postojeću sklopivu bocu napunite vodom koju želite da prečistite i uvrnete filter, koji je ujedno i čep. Sve što treba da uradite je da okrenete bocu i da je stisnete.

Filterski modul je srce modela Bi Fri, foto: N. Trifunović

Iako ukus dobijene vode može da varira od toga kakvu ste prikupili, budite sigurni da je oslobođena svih mogućih mikroorganizama. Za to se brine poseban filter propusnosti 0,1 mikrona. Osim toga, ovaj filter omogućava da se prečisti oko 1000 litara vode, brzinom od 2 litra u minuti, što je dvostruko brže od Hiker Pro modela. Što je kvalitet prikupljene vode bolji, to je i dobijena voda za piće kvalitetnija i "manje ukusna", odnosno, ne osećaju se strane primese.

Prikupljanje vode sa Bi Fri, foto: N. Trifunović

Električni prečišćivač

Pro X Elektrik je prvi prenosni filter koji koristi električnu energiju i to ne samo za pokretanje male pumpe, nego i za elektrohemijsko prečišćavanje vode. Uprkos sumnjičavosti u izdržljivost konstrukcije, uređaj je veoma solidno napravljen i koristi najrasprostranjenije baterije AA formata. Pritiskom na dugme dobićete i do 0,6 litara vode 99,999 procenata prečišćene od bakterija, virusa, i parazita (podatak proizvođača). Pritom je značajno smanjena i količina teških metala u vodi.

Pro X Elektrik, foto: Pro X

Prokuvavanje

I na kraju, uvek nam ostaje da vodu prokuvamo u odgovarajućoj posudi i da na taj način ubijemo postojeće bakterije u njoj. Dovoljno je da vodu dovedemo do tačke ključanja i tako je držimo minut do dva. Istina, na ovaj način ne možemo popraviti ukus vode, ali ako smo prethodno upotrebili neki od postojećih načina filtriranja i ovaj problem je delimično rešen.

Za svaki slučaj
Ukoliko spadate u one posebno oprezne, vodu možete i dodatno tretirati tabletom za hemijsko prečišćavanje. Na taj način imaćete dvostruku sigurnost, da sa vodom nećete uneti i neku štetnu bakteriju. Ili barem ne živu.


Pročitajte još: Svetlost od Sunca do Zemlje putuje 8 minuta - mi je isporučujemo na pritisak prekidača

Jedna od zanimljivih tehnika prokuvavanja vode je primenjiva kada ne raspolažemo sa odgovarajućom posudom koja može da se koristi nad otvorenim plamenom. Takvu posudu ispunimo vodom, a u vatru stavimo kamenje veličine dečije pesnice da se dobro ugreje. Pomoću drvenih štapova u posudu ubacujemo jedan po jedan kamen i na taj način vodu dovedemo do ključanja. Ukus neće biti posebno prijatan, ali šansa da dobijete neku bolest biće otklonjena.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.