Oglas
· · Komentari: 0
Prizmatični nišan bez uvećanja

Za strelce sa poremećajem vida (FOTO)

Napretkom tehnologije i smanjenjem gabarita refleksni nišani malog uvećanja ili bez njega postali su više od trenda, pogotovu oni sa prizmatičnim sočivima, koji omogućuju jednostavnije i efikasnije nišanjenje korisnicima sa specifičnim smetnjama

1606907686_S-Blade.jpg
S-Blade - foto: “Svampfoks Optiks”
Oglas

Prizmatični nišan bez uvećanja Blejd 1x malo poznate kompanije “Svampfoks Optiks” iz Denvera (Kolorado), u fabričkom izdanju do kupaca stiže sa zelenom ili crvenom svetlećom tačkom, deset nivoa iluminacije, a primenjeno je više unapređenja. 

Pročitajte još: Iako je OKO najsavršeniji optički instrument, prilikom nišanjenja javljaju se značajna ograničenja

Američki korisnici su imali samo reči hvale za ovaj nišan, foto: “Svampfoks Optiks” 

Na prvom mestu, posebni senzor kontroliše da li se nišan koristi ili ne, kako bi se očuvao radni vek baterije. Posle 225 sekundi nepomeranja, isključuje se osvetljenost kružnice i strelice nišana, što je vrlo korisno, jer se kod mnogih refleksnih nišana dešavalo da baterija “iscuri” kada korisnik iz nekog razloga zaboravi da isključi njeno korišćenje.  

Povratak stare tehnologije 

Sa prednje strane se nalazi neobični dodatak nalik pčelinjim saću radi poništavanja refleksije, foto: “Svampfoks Optiks” 

Prizmatični nišani su korišćeni još u vreme Prvog svetskog rata montiranjem na mitraljeze i snajperske puške prve generacije, a uređaje zasnovane na tom principu decenijama koriste geometarske službe. Tehnologija prizmatičnih sočiva omogućuje fokusiranu preglednost i vidljivost sa jasnim kontrastom ivičnih opažajnih elemenata. 

Posebno je dizajnerski kvalitetno rešena mogućnost jednako uspešno angažovanje ciljeva na krajnje bliskim udaljenostima od 10 do 15, kao i 200 jardi kao krajnjoj upotrebljivoj za tu vrstu nišana, foto: “Svampfoks Optiks” 

Od ostalih karakteristika, sa prednje strane se nalazi neobični dodatak nalik pčelinjim saću radi antirefleksije, a posebno je dizajnerski kvalitetno rešena mogućnost za jednako uspešno angažovanje ciljeva na krajnje bliskim udaljenosti od 10 do 15, kao i na 200 jardi kao krajnjoj upotrebljivoj distaqnci za tu vrstu nišana.  

Robusna konstrukcija 

Naš dugogodinji saradnik Oleg Volk je svoju omiljenu pušku opremio ovim nišanom, foto: Oleg Volk

“Svampfoksov” Blejd 1x je, u skladu sa prilikama u SAD, najpre isproban na različitim platformama zasnovanim na puškama sistema AR15 u kalibru 5,56x45 mm/.223 Rem. Iako se kasnije pokazalo kako je vrlo primenljiv i kod varmint pušaka različitih kalibara i sačmarica.  

Za razliku od uobičajenih red dot nišana, ova konstrukcija je nešto robusnija sa garancijom fabrike da će izdržati do 50.000 ispaljenih metaka bez oštećenja, foto: “Svampfoks Optiks”

Za razliku od uobičajenih “red dot” nišana, ova konstrukcija je nešto robusnija sa garancijom fabrike da će izdržati do 50.000 ispaljenih metaka bez oštećenja. U odnosu na do sada viđenu konkurenciju (“Vorteks”, “Primari Arms” i “Bušnel”), odlikuje se manjim vidnim poljem, ali pruža kristalno čistu nišansku sliku, fokusiranu tako da se eliminiše hipermetropni (dalekovidi) astigmatizam potencijalnih korisnika, primenom prizmatičnih optičkih stakala. 

Lako montiranje  

Prizmatični nišan Blade 1x, ima prečnik sočiva 25 mm, bateriju CR123a radnog veka 3.000 radnih sati, otporan je na maglu i sitnije mehanička oštećenja i bez alata se montira na Pikatini šinu. Izrađen je od 6061-T6 aluminijumske legure za avio-industriju, a podešavanja po pravcu i visini su gradirana na 0,5 MOA po jednom kliku, dok je maloprodajna cena u SAD 290 dolara. 

Svampfoks Blejd je najpre isproban na različitim platformama zasnovanim na puškama sistema AR15, foto: “Svampfoks Optiks”

Pročitajte još: Od SUMRAKA do SVITANJA birajte ovaj NIŠAN

Na ovogodišnjem specijalizanom sajmu Šot Šou prizmatični nišan bez uvećanja iz “Svampfoks Optiksa” proglašen je jednom od najpozitivnijih iznenađenja među nišanskim sistemima, jer produžava streljačku sposobnost korisnicima sa specifičnim smetnjama (katarakta, “staračka dalekovidost”, astigmatizam...). 

Milan Milanović 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas