Oglas
· · Komentari: 0

Rešenje za ISPUCALE pete: Saveti koji vam mogu pomoći da rešite ovaj problem

Suve i ispucale pete ne samo da su ružne, nego mogu biti i veoma bolne

1705147450_Foto-Shuttertstock-pete.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Preko 20 odsto odraslih doživljava ovaj problem, a on može početi već u detinjstvu (genetika). Iako nije u pitanju neka kritična bolest, izaziva znatnu nelagodu, posebno ako su rane veoma duboke.

Mogući uzroci pucanja peta:

Dehidratacija
Nedostatak vitamina i minerala (uglavnom cinka, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma),
Pritisak (rad na nogama, produženo hodanje, višak telesne težine),
Starost (koža gubi elastičnost sa godinama),
Neprikladna/loša obuća i loše držanje,
Nepravilna higijena,
Gljivične infekcije,
Hormonalne promene.

Kako se rešiti suvih i ispucalih peta:

Kokosovo ulje: Pre spavanja dobro umasirajte kokosovo ulje u stopala i obujte čarape.

Medena kupka za stopala: Pomešajte malo meda u toplu vodu i potopite stopala oko pola sata. Med ima antiinflamatorna i antimikrobna svojstva.

Umirujuća krema za bebe: Kao i kokosovo ulje, koristite kremu za masažu stopala ili potpetice i obujte čarape.

Kamen: Plovac je vulkanska stena koja se takođe koristi u kozmetici za čišćenje kože. Možete ga naći u prahu ili u čvrstom obliku. Ako je koža na petama suva i tvrda, potopite stopala u vodu 10-15 minuta, istrljajte pete kamenom i zatim nanesite mast.

Ulje avokada : Poput kokosovog ulja, ulje avokada leči ispucalu kožu zbog svojih antibakterijskih svojstava. Nanesite na pete i ostavite preko noći.

Domaća banana i kokosova mast: Enzimi u banani su veoma korisni za kožu. Bananu dobro izgnječite, dodajte dve do tri kašike kokosovog ulja. Nanesite smesu na pete i ostavite da deluje oko pola sata.

Vazelin i limun: Prvo potopite stopala u toplu vodu i dobro ih osušite. Zatim umešajte kašičicu vazelina, 4-5 kapi limuna i dobro umasirajte u pete. Možete staviti vunene čarape i ostaviti ih preko noći.

Napomena: Ako su rane duboke ili je već došlo do upale, nemojte sami lečiti ispucale i suve pete, nego se obratite lekaru. U svakom slučaju, preporučljivo je da prvo utvrdite uzrok i na osnovu toga započnete pravilan tretman.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas