· · Komentari: 0
nega

Želite DUŽU KOSU, poslušajte ove savete i ostvariće se

Razmišljali ste o tome kako ubrzati rast kose i popraviti greške na temenu? Mi imamo nekoliko rešenja.

1596615821_girl-1459848_1280.jpg
Foto: Pixabay

Kod muškaraca i žena se u jednom razdoblju života javlja opadanje kose. Osim toga, kroz razdoblje stresa, kosa sporije raste. Kod muškaraca se ćelavost obično javlja između dvadesete i tridesete godine života, a kod žena nešto kasnije, obično u menopauzi kada dolazi do hormonalnih promena u organizmu.

Pročitajte još: MANJE JE VIŠE, kako da sa MINIMALNO ŠMINKE postignete ono što želite

Kako ubrzati rast kose pravilnom ishranom?

Kosa za mesec dana u normalnim uslovima poraste oko jedan centimetar, ali to zavisi od osobe do osobe. S obzirom na to da kosa svakog dana opada i ponovno raste, ona je pravo ogledalo vašeg zdravlja. Tako da ako osetite da preterano opada, javite se svom lekaru za savet.

Foto: Deposit
U normalnim uslovima kosa za mesec dana poraste jedan centimetar!

Svaka vlas na našem temenu sastoji se od korena i vlasi. Koren se nalazi unutar folikula i za vreme rasta se stvara keratin koji daje čvrstoću vlasima. Kosa, kao i koža, ima potrebu da se hrani kako bi rasla i razvijala se. Tako je našem temenu i dlaci potrebno nekoliko enzima kako bi se ubrzao rast kose.

Pročitajte još: Često pranje kose, sede vlasi, farbanje: Šta je MIT, a šta ISTINA?

1. Keratin, lizin i cistin

Keratin je osnova vlasi i osim masnoća i vode, sadrži lizin i cistin. Lizin je esencijalna amino-kiselina koju telo koristi za obnavljanje tkiva, stvaranje antitela, hormona, enzima i energije. U slučaju nedostatka lizina koren vlasi se oštećuje i smanjuje se njena čvrstoća. Cistin je aminokiselina koja deluje protiv starenja. Oslobađa sumpor i pomaže pri izbacivanju toksina koje stvara duvanski dim i slobodni radikali. Ako nedostaje cistina, kosa će postati suva, slaba i tanka.

2. Vitamini

Veliku važnost kada želimo da ubrzamo rast kose imaju vitamini. Bitni su vitamini B, A i E. Ove vitamine možete dobiti iz ricinusovog ulja ili pivskog kvasca.

Maska za brži rast kose
Pomešati jedan žumanac, jednu kašičicu čičkovog ulja, jednu kašičicu ricinusovog ulja i kašičicu aloe vere. Ovu smesu nanesite na koren kose i na nju stavite kapu za tuširanje. Držite tako od 30 do 60 minuta. Operite šamponom i toplom vodom. Ovu masku na kosu možete nanositi jednom nedeljno u razdoblju od 2 meseca i sigurno ćete videti rezultate.

3. Minerali i gvožđe

Za zdravu kosu potrebni su: bakar koji će ojačati kosu, gvožđe koje će pomoći boljoj cirkulaciji krvi na temenu, cink, selen, mangan i magnezijum. Sve ove dodatke možete da dobijete iz ishrane, ali i iz dodataka ishrani kao što su kapsule i tablete.

Pročitajte još: Napravite frizuru za sve prilike: Tu je savršena PUNĐA

Saveti kako ubrzati rast kose

- Češljajte kosu nežno i nemojte da je čupate. Trudite se da ne češljate tek opranu kosu.
- Najbolje je da koristite gumice od mekanih tkanina
- Menjajte frizure i ne vezujte je često u rep ili punđe
- Koristite silikon za kosu koji će olakšati njeno raščešljavanje i ubrzati rast
- Uvek koristite šampone i regeneratore namenjene vašem tipu kose

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.