Oglas
· · Komentari: 0

Koje godine su najbolje za TRUDNOĆU? Mnogi misle suprotno

Pripreme za trudnoću obično počinju unapred – često par sazreva zajedno određeno vreme pre nego što odluče da su spremni za decu. Naravno, to nije uvek slučaj jer trudnoća nije nešto što baš uvek možete da planirate – neko neplanirano ostane u drugom stanju, neke žene planiraju, ali potraje i po nekoliko godina dok ne zatrudne...

1704896283_shutterstock_1077329474-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Činjenica je da žene danas, uopšteno gledavši, rađaju kasnije nego što je to bio slučaj pre 20, 30 i više godina. Uglavnom vlada mišljenje da je trudnoća u kasnijim godinama teža i rizičnija, a sada je istraživanje otkrilo u kojim godinama je najbolje i najbezbednije da žena rodi dete – iznenadićete se.

Najbolje godine za rađanje

Naučnici sa "Semelvajs" univerziteta u Budimpešti, Mađarska, analizirali su 31.128 trudnoća pogođenih nehromozomskih razvojnim poremećajima, a zatim su ih uporedili sa 2,8 miliona porođaja koji su zabeleženi u proteklih 30 godina. Ono što su ustanovili je da postoji određena korelacija između genetskih poremećaja poput Daunovog sindroma i starosti buduće majke.

Naučnici kažu da rizik od razvojnih poremećaja kod bebe raste zajedno sa godinama buduće mame, te da je veći čak 15 do 20 odsto u poređenju sa trudnoćama mlađih žena, piše dziecko.medonet.pl.

Koje su onda najbolje godine za rađanje? Naučnici iz Mađarske smatraju da je najbezbednije roditi dete između 23. i 32. godine života, odnosno tada je najmanji rizik od urođenih anomalija.

Tipovi i uzroci poremećaja u razvoju fetusa

Tokom studije su naučnici analizirali fetuse starijih majki i otkrili da je rizik od urođenih defekata vrata, glave, očiju, ošiju, dvaput veći u trudnoći kod žena starijih od 40 godina, u poređenju sa mlađim trudnicama. Takođe, primećen je 34 odsto veći rizik urođenih anomalija urinarnog sistema.

Rizik od srčanih problema kod fetusa čije su majke mlađe od 22 godine je sedam odsto, dok je kod majki starijih od 32 godine taj rizik povećan na 33 odsto, a ovi rezultati su objavljeni u stručnom žurnalu International Journal of Obstetrics & Gynaecology.

Dakle, s jedne strane, rizik od anomalije raste što su majke starije, ali postoji i kod onih mlađih od 22 godine, a evo i zašto. Glavni faktor koji trudnoću kod veoma mladih majki čini rizičnijom je konzumiranje alkohola i droga jer tako mlade devojke često nisu još uvek spremne za trudnoću i bebe, mada to, naravno, nije pravilo.

S druge strane, kod budućih mama starijih od 32 godine, probleme pravi akumulacija negativnih uticaja iz životne sredine, poput zagađenog vazduha, izloženosti hemikalijama, ali uticaj imaju i starenje jajnih ćelija i endometrijuma.

Ali, na kraju treba uzeti u obzir i da je sve to statistika, te da postoje mnoge žene koje su imale sasvim zdravu i urednu trudnoću i rodile zdravu decu i pre 22. godine i posle 40. godine života. Svakako, redovni pregledi u trudnoći i zdrave životne navike mogu da smanje rizik od problema.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas