Oglas
· · Komentari: 0
ukrasna biljka

Sve o gajenju sobnog JASMINA: Biljka delikatnog i egzotičnog mirisa! (FOTO)

Jedna od najlepših i najmirisnijih biljaka, koja može da se gaji i u zatvorenom prostoru.

1625054045_flowers-6356673_1920.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas

Mirisno, delikatno i egzotično - toliko je lepog na jednom mestu u biljci jasmina. Ako tražite divnu biljku za rast u zatvorenom, ne tražite dalje. Jasmin je ukrasna sobna biljka koju ste tražili.

Pročitajte još: Posle grickanja, LJUSKE semenki i koštunjavog voća stavite u zemlju i gledajte kako vam biljke bujaju! (VIDEO)

Ukoliko primetite da se lišće suši, znači da je biljka previše izložena sunčevoj svetlosti.

Kakva vrsta tla je potrebna jasminu?

Jasmin preferira porozno i dobro drenirano zemljište. Možete da dodate materijale poput kore kokosovog oraha ili druge organske materije, što će pomoći da se zemljište isprazni i ostane svetlo i prozračno. Takođe možete da koristite tresetnu mahovinu za uzgoj jasmina ili čak da kupite mešavinu za saksije kupljenu u prodavnici. U idealnom slučaju, dobra mešavina za saksiju sadrži mešavinu vermikulita, perlita i tresetne mahovine. Ove smeše će pomoći upijanju vlage i zbijanju zemlje.

Koliko vode treba jasminu?

Biljke jasmina nisu zahtevne za održavanje kada je u pitanju navodnjavanje. Potrebno im je malo vode u periodu nakon opadanja cvetova (što je obično rano zimi, kao i rano proleće), ali im koristi vlažno okruženje za rast tokom ostatka godine. Ne želite da zemlja bude nakvašena, ali u svakom trenutku treba da bude vlažna na dodir. Zalivajte biljku jasmina jednom ili dva puta nedeljno. Kada zalivate, dobro je natopite da bi voda doprla do korena. 

Foto: Piksabej

Osunčanost?

Biljke jasmina su specifične po tome što im je potrebno tačno određeno mesto na kojem će da rastu. Izaberite dobro osvetljenu sobu ili onu koja prima puno sunca, kao i onu koja obezbeđuje dobru cirkulaciju vazduha. Biljke jasmina mogu podneti samo oko četiri sata direktne sunčeve svetlosti dnevno, ali zimi im treba čak i manje od toga. Možda ćete morati da zatvorite žaluzine ili premestite biljku u određeno doba godine ako ustanovite da vaša biljka prima previše sunca. Ako se vaša biljka nalazi u prozoru okrenutom ka jugu, može se poboljšati njen rast, jer će sunčeva svetlost dobirati u ključnim trenucima u toku njenog rasta. Ako se lišće sparušilo, promenite joj mesto.

Pročitajte još: Razmnožite RUZMARIN najbržom metodom: Imaćete neograničen broj sadnica već nakon 10 dana! (FOTO)

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas